Αρχική Ν. Μεσσηνίας Στουρνάρας για τον Μεσσήνιο τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο: Αγαπούσε την πατρίδα, πατριάρχης του...

Στουρνάρας για τον Μεσσήνιο τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλο: Αγαπούσε την πατρίδα, πατριάρχης του τραπεζικού μας συστήματος

Για τον στενό συνεργάτη και φίλο του, Γιάννη Κωστόπουλο που κατέληξε τη Τρίτη, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Μ ε έντονη συναισθηματικη φόρτιση, τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο ευπατρίδη που ήταν πράγματι ένας πατριάρχης του Τραπεζικού Συστήματος. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα, όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Επιπλέον, μίλησε για τις ημέρες που συνεργάστηκαν πριν πολλά χρόνια. Μιλώντας για εκείνες, τόνισε ότι ακόμη και σήμερα ότι τις θυμάται είναι με νοσταλγία. Το 1998, ήταν το πρώτο τηλεφώνημα των δύο αντρών όπου ύστερα από μακρά προετοιμασία ο Γ. Στουρνάρας είχε πετύχει την κεντρική ισοτιμία ώστε να μπει η Ελλάδα στο ευρώ. Τότε όπως είπε «με πήρε ο Γιάννης τηλέφωνο, δεν γνωριζόμασταν. Όπως μου είπε, ήταν η πρώτη υποτίμηση από όσο γνώριζε που δεν διέρρευσε, μας πιάσατε στα πράσα, μου είχε πει».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην εποχή της κρίσης, λέοντας ότι στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού δεν ξεκίνησε από το τραπεζικό σύστημα, αλλά από το δημόσιο τομέα στις τράπεζες.«Δεν έφταιγε το τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε. Αλλά η κρίση στο δημόσιο, είναι χαρακτηριστικό όπως εξήγησε ότι ο ισολογισμός δεν πέρασε ήταν μίαμισή φορά το ΑΕΠ ενώ σε άλλες χώρες ήταν 7. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε τραπεζική φούσκα.

Πηγή: https://www.protothema.gr