Αρχική Περ. Πελοποννήσου Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

Από το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

 

H καρδιά του αγροτικού κόσμου «χτύπησε» στην 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό να προχωρά σε καίριες επισημάνσεις για βασικά ζητήματα της Περιφέρειάς μας.

«Από τον Ιανουάριο που έχω αναλάβει καθήκοντα έχουμε εστιάσει σε τρεις τομείς: Στο θέμα του νερού και της δημιουργίας ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων για την Πελοπόννησο. Σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, θα εκπονηθεί  το master plan της διαχείρισης υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο θα αφορά τη διαχείριση του νερού, τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την αντιπλημμυρική προστασία.

Δεύτερος τομέας δράσης που μας απασχολεί είναι η αξιοποίηση των πόρων της δίκαιης μετάβασης ένα τομέα που έχουμε περιθώριο να κάνουμε πολλά ειδικά με τα προγράμματα για την ανάπτυξη της έξυπνης Γεωργίας και των εξειδικευμένων καλλιεργειών.

Την ταυτότητα, το brand της Πελοποννήσου που φυσικά περιλαμβάνει τα εμβληματικά γεωργικά της προϊόντα την εμπορική προώθηση των οποίων τη βλέπουμε και μέσα σ’ ένα ευρύτερο ολιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει σε ένα ενιαίο αφήγημα τον τόπο, την πολιτιστική του κληρονομιά και τα προϊόντα του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να προστατέψει το μέλλον όλων μας, σημειώνοντας:

«Οι επόμενες εβδομάδες που θα προηγηθούν των Ευρωεκλογών είναι μια χρυσή ευκαιρία να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας τους λόγους που το μέλλον του τόπου θα κριθεί και από τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα πράγματα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Ο αγροτικός κόσμος καλείται, στην κυριολεξία, να προστατεύσει το άμεσο μέλλον μας. Αυτά που συζητάμε, που συζητάτε στο συνέδριό σας στην πραγματικότητα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας (25-26 Απριλίου), το οποίο συνέπεσε με την ολοκλήρωση 10 χρόνων δραστηριοποίησης της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας, συμμετείχαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Σπυρίδωνας Ζαχαριάς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής ευρωπαϊκών προγραμμάτων και καινοτομίας, Μάρκος Λέγγας, ενώ το παρακολούθησαν, Αντιπεριφερειάρχες, Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

 

Επίτιμος Ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός, Βουλευτής Μεσσηνίας, Αντώνης Σαμαράς και κεντρικός εισηγητής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Κατά την Ολομέλεια Έναρξης του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η Δ’ Αντιπρόεδρος ΒτΕ & Βουλευτής Άρτας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Όλγα Γεροβασίλη, ο Βουλευτής Επικρατείας & Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς & Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) Jaime Lillo López και ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΕ (COGECA) Leonardo Pofferi.