Αρχική Ν. Κορινθίας Ξυλόκαστρο: Συμμετοχή στο δίκτυο Επιταχυνσιογράφων Rasmon και στο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο HUSN

Ξυλόκαστρο: Συμμετοχή στο δίκτυο Επιταχυνσιογράφων Rasmon και στο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο HUSN

Ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, συνεπικουρεί στην προσπάθεια του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνών, για την καταγραφή και την παρακολούθηση της σεισμικότητας της ευρύτερης περιοχής.

Το RASMON, αποτελεί το μόνιμο δίκτυο επιταχυνσιογράφων του εργαστηρίου σεισμολογίας του ΕΚΠΑ. Λειτουργεί από το 1991 και είναι εγκατεστημένο, γύρω απ’ τον Κορινθιακό Κόλπο. Αποτελείται από 15 επιταχυνσιογράφους, Kinemetrics (24 bit) και Kinemetrics ETNA (20 bit ).

Η επικοινωνία γίνεται μέσω dialup /ISDN και μέσω του Σύζευξις.

Το δίκτυο, εκτός της καταγραφής της σεισμικότητας, συμβάλει και στη διερεύνηση του πολύπλοκου σεισμοτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής.

Τα δεδομένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελέτες απόσβεσης της ισχυρής σεισμικής κίνησης και των τοπικών εδαφικών συνθηκών.

Ο δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, συμμετέχει απ’ το 2011, στο δίκτυο, με ένα επιταχυνσιογράφο που έχει τοποθετηθεί και βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, στο κτίριο του δήμου, στο Ξυλόκαστρο.

Επίσης, ο δήμος, συμμετέχει και στο εθνικό σεισμολογικό δίκτυο HUSN, με σεισμογράφο που είναι τοποθετημένος στην περιοχή του Θαλερού.