Αρχική Ν. Μεσσηνίας Σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μητρόπολης Μεσσηνίας για εκκλησιαστικό και χριστιανικό μουσείο

Σύμβαση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Μητρόπολης Μεσσηνίας για εκκλησιαστικό και χριστιανικό μουσείο

Την προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Μητρόπολης Μεσσηνίας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για το έργο αποκατάστασης του κτιρίου Κορφιωτάκη στην Καλαμάτα υπέγραψαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Το αντικείμενο της σύμβασης, ειδικότερα, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του εν λόγω κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστεί το Κειμηλιαρχείο – Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με το έργο να χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ακόμα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε μία ακόμα προγραμματική σύμβαση, με το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Κατσαρού, στον Δήμο Οιχαλίας, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής του σεισμόπληκτου αυτού κτιρίου, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για υλοποίηση μιας υποχρέωσης προς την πόλη της Καλαμάτας, καθώς -όπως τόνισε- “η δημιουργία του μουσείου είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Εκκλησία και την πίστη, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της μεσσηνιακής πρωτεύουσας”, εκτιμώντας ότι είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέσα στο 2022.

Ο κ. Νίκας εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το ερχόμενο Πάσχα μία ακόμα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μεσσηνίας, με αντικείμενο αυτή την φορά τη συντήρηση και αποκατάσταση των ιστορικών μοναστηριών Δήμιοβας, Μαρδακίου και Βελανιδιάς -“έργα τα οποία θα τύχουν άμεσης χρηματοδότησης από το ΠΔΕ μόλις παραδοθούν οι εν λόγω μελέτες”. Ο κ. Νίκας στάθηκε και στην προοπτική χάραξης και κατασκευής νέου δρόμου προς την μονή Βελανιδιάς, στις παρυφές της Καλαμάτας, ο οποίος θα συμβάλλει στην αξιοποίηση του ιστορικού αυτού μοναστηριού για ανάγκες της Μητρόπολης Μεσσηνίας, όπως η διοργάνωση συνεδρίων. Αναφορικά με τον ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης του σεισμόπληκτου από το 2011 ναού και σήμερα πλέον ξεκινά η υλοποίηση της δεύτερης, η οποία εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφερόμενος στο Κορφιωτάκειο έκανε λόγο για μια “προσπάθεια 20ετίας που ταλαιπωρείτο από διοικητικές διαδικασίες όλον αυτόν τον καιρό και τελικά ευοδώθηκε”. Ο μητροπολίτης εξέφρασε επίσης ευχαριστίες και εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Κατσαρού προς τον περιφερειάρχη ως προς το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε απέναντι σε ένα σεισμόπληκτο μνημείο ενώ ευχαριστίες απηύθυνε επίσης αναφορικά με τα τρία ιστορικά μοναστήρια “που αποτελούν μνημεία προβολής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας μας”, όπως και για το ενδιαφέρον -και της Π.Ε. Μεσσηνίας- ως προς τη χάραξη και την κατασκευή νέου δρόμου προς την μονή Βελανιδιάς.

Προηγούμενο άρθροΤραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Σκότωσε την αδερφή του και αυτοκτόνησε
Επόμενο άρθρο120.000 εμβολιασμοί σε 24 ώρες – Σε ποια κέντρα θα γίνονται τα εμβόλια σε παιδιά 5-11 ετών