Αρχική Ν. Μεσσηνίας Η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων

Η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων

Η HELLENIC SEAPLANES ΕΝΤΑΣΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ.

H Πελοπόννησος και η Καλαμάτα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων και αυτό επιβεβαιώνεται από τις καλπάζουσες εξελίξεις γύρω από την άδεια που αναμένεται να χορηγηθεί στο υδατοδρόμιο της Καλαμάτας.

Ειδικότερα, με την έλευση του μήνα Αυγούστου η Καλαμάτα έλαβε την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες τόσο από πλευράς της Hellenic Seaplanes που έχει αναλάβει την αδειοδότηση του έργου όσο και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας.

ΠΛΗΡΗΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ

Η εκκρεμότητα που αφορούσε τη άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει εξαλειφθεί καθώς ανακοινώθηκε η έγκριση της και πλέον ο τεχνικός φάκελος του υδατοδρομίου κατατέθηκε πλήρως επικαιροποιημένος και σύμφωνος με το νέο νόμο στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία αδειοδότησής του.

Η υλοποίηση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας φέρει την σφραγίδα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας υδατοδρομίου από την εποχή που ήταν Δήμαρχος της πόλης, αλλά και του σημερινού Δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου που παρέλαβε την σκυτάλη και με επιμονή και στρατηγική βλέπει ότι οι προσπάθειες του στέφονται με επιτυχία, ώστε τα υδροπλάνα να πετάξουν λίαν συντόμως πάνω από το Μεσσηνιακό Κόλπο.

Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ

DSC 0871 Medium

Σε σχετική αναφορά ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος δήλωσε:

«Ως Δήμος Καλαμάτας νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, που επιτέλους ξεκινάει η υλοποίηση του υδατοδρομίου στην πόλη μας. Ενός σπουδαίου έργου που θα υλοποιηθεί καλύπτοντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού, λειτουργώντας παράλληλα και συμπληρωματικά με τα μέσα μεταφοράς. Είμαστε ικανοποιημένοι που μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας, όπου με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου δείχνει την ξεκάθαρη πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα που εκκρεμούσαν. Ευελπιστούμε σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί και εντός του 2022 να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνο στην Καλαμάτα. Πλέον δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις.

Από σήμερα, η Καλαμάτα εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων, και σε μία νέα εποχή ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων, νέων μεταφορικών υπηρεσιών καθώς και νέων επιλογών για τους δημότες και επισκέπτες της Καλαμάτας…»

5c240a84 9e32 4e57 afe9 315a45cc51ec

ΤΟ ΕΡΓΟ

Βάση του πλάνου που αφορά το έργο, το υδατοδρόμιο της Καλαμάτας προβλέπεται να περιλαμβάνει χερσαίες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών και αποσκευών συνολικής επιφανείας 120 τ.μ καθώς και πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων.

Τα υδροπλάνα που θ’ αναλάβουν το πτητικό έργο είναι τα Viking Twin Otter Series 400, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 19 επιβάτες το καθένα και ν’ αναπτύσσουν ταχύτητα έως 320 χιλιόμετρα την ώρα. Όσον αφορά στο πτητικό έργο, αυτό αναμένεται να αυξάνεται σταδιακά, ξεκινώντας από έως πέντε ζεύγη πτήσεων ημερησίως (άφιξη – αναχώρηση) στην έναρξη της δραστηριότητας (2022) και αγγίζοντας, σε βάθος πενταετίας, το μέγιστο, που θα είναι έως είκοσι ζεύγη πτήσεων (αφίξεις – αναχωρήσεις) ημερησίως. Στο υδατοδρόμιο αναμένεται ν’ απασχολούνται μέχρι πέντε άτομα.

Με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου, η Hellenic Seaplanes θα εντάξει στο σχέδιο πτήσεων της δρομολόγια από την Καλαμάτα προς άλλους προορισμούς της Πελοποννήσου, όπου μεταξύ άλλων θα είναι και η διασύνδεση της Μεσσηνίας με την Αρκαδία και συγκεκριμένα  με τη Λίμνη Τάκα καθώς και η Ύδρα, οι Σπέτσες, τα Κύθηρα, η Μονεμβάσια, η Ελαφόνησος, κ.λπ. .

12df6431 1d9e 4402 bf2f 9657bbe40ece

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους τοποθετήθηκε σχετικά με την πορεία του υδατοδρομίου της Καλαμάτας:

«Οι συντονισμένες ενέργειες από όλες τις συμμετέχουσες πλευρές φέρουν αποτέλεσμα και η περίπτωση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας το επιβεβαιώνει ξεκάθαρα. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με στρατηγική σημασία για τη Hellenic Seaplanes και το σχέδιο πτήσεων που θα χαραχθεί από και προς το υδατοδρόμιο της θα διασυνδέσει πολλές γειτονικές περιοχές, ενώ είναι 100% σίγουρο ότι η παρουσία του υδατοδρομίου θα ισχυροποιήσει την ήδη υπάρχουσα τουριστική δύναμη της Καλαμάτας, όντας προορισμός που μπορεί να υποστηρίξει  πολλά και διαφορετικά είδη τουρισμού».