Αρχική Ν. Αρκαδίας Τρίπολη: Τίμησαν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου

Τρίπολη: Τίμησαν την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελλήνων του Πόντου

Με ένα μεγάλο κύκλο μνήμης τιμήθηκan στην Τρίπολη τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Αντιπροσωπείες παιδιών από τα χορευτικά σωματεία της Τρίπολης, πολίτες ποντιακής καταγωγής και ρίζας, αλλά και απλοί άνθρωποι, εισήλθαν στον μεγάλο, υπαίθριο χορό που στήθηκε στην πλατεία Άρεως της Τρίπολης και συμμετείχαν στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Αρκαδίας, με αφορμή την μαύρη αυτή ημέρα για την Ελλάδα και τον ποντιακό ελληνισμό.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στον κύκλο μνήμης, ήταν ντυμένοι στα μαύρα, στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα: Είμαστε όλοι αντίθετοι στις πολιτικές που πληγώνουν την ανθρωπότητα, τις αξίες, τα ιδανικά και τον πολιτισμό, με χιλιάδες αθώα θύματα, κάτι που δυστυχώς, συμβαίνει και σήμερα στον κόσμο.

Είχε προηγηθεί στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Τρίπολης μνημόσυνο για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου, που έπεσαν θύματα του τουρκικού εθνικισμού και της εσωτερικής κάθαρσης.

Για το θέμα, μίλησε, συνοπτικά, εντός του ναού, η Αγγελική Νεκίδου.

Ακολούθησε στον Μνημείο των Αρχιερέων και των Προκρίτων, έξω από τον ναό, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Παρευρέθηκαν στην εκδήλωση εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, στρατιωτικό άγημα, η φιλαρμονική του δήμου της Τρίπολης, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Έξω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, λειτούργησε και μία μικρή έκθεση φωτογραφίας και αφίσας, αφιερωμένη στη συμβολή των Ποντίων στα γράμματα, στις τέχνες, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Μετά το τέλος του χορού, ο Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας, κέρασε τον κόσμο με ποντιακά εδέσματα.