Αρχική Eπικαιρότητα Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου για τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση 10%

Παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου για τακτοποίηση αυθαιρέτων με έκπτωση 10%

Μίνι παράταση, διάρκειας ενός μήνα, έδωσε τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκπτωση 10% επί του προστίμου σε όσους υπαχθούν στον νόμο 4495/17.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί μέχρι και τις 10 Μαΐου όπου οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν να κάνουν χρήση της αμέσως επόμενης ευνοϊκής ρύθμισης (η πρώτη προέβλεπε έκπτωση 20%) και να τακτοποιήσουν την ιδιοκτησία τους. Σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή από τις 11/5 και μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν κατά 10% αυξημένα τα πρόστιμά τους. Αντίστοιχα, όσοι ιδιοκτήτες προβούν σε τακτοποίηση μετά τις 8/10 και έως τις 9 Νοεμβρίου (που λήγει ο νόμος) θα έχουν προσαυξήσεις στα πρόστιμα κατά 20%.

Οπως σημειώνουν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, το ΥΠΕΝ δεν επιθυμούσε να δώσει ούτε αυτή της μικρής διάρκειας παράταση, καθώς σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, ενώ από την περασμένη Παρασκευή έχει βγει η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι υπαγωγές αλλά και το ότι ο τεχνικός κόσμος πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, οδήγησε τα στελέχη του υπουργείου να εγκρίνουν τη διαδικασία που πρόκειται να περάσει μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον νόμο 4495/17, προβλέπεται επιπλέον μείωση του προστίμου κατά 10% όταν ο αιτών υποβάλλει μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ αντιθέτως το πρόστιμο αυξάνεται κατά 10% εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση βρίσκεται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν Προεδρικά Διατάγματα καθορισμού όρων δόμησης.

Παράλληλα, προβλέπεται μειωμένο κόστος παραβόλου με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, το οποίο ξεκινά από τα 250 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ για κτίρια άνω των 5.000 τ.μ., αλλά και πληρωμή των προστίμων σε 100 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού του 50% των προστίμων για αυθαίρετα στα οποία θα γίνουν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

Προηγούμενο άρθροΣοβαρό τροχαίο στην ΠΕΟ Αθηνών-Κορίνθου στα Jumbo-Τραυματίστηκε ο οδηγός (Εικόνες)
Επόμενο άρθροΣοκ στον Πύργο: Στο Νοσοκομείο από επίθεση σκύλου κοριτσάκι 2,5 ετών!