Αρχική Ν. Ηλείας Ηλεία: 44χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό: Σταματούσε, έκαιγε, έφευγε…

Ηλεία: 44χρονος που κατηγορείται για εμπρησμό: Σταματούσε, έκαιγε, έφευγε…

Διήμερη προθεσμία έλαβε χθες ο 44χρονος που συνελήφθη προχθές από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους από πρόθεση στην περίπτωση της διπλής πυρκαγιάς σε Λούβρο και Κάμενα το περασμένο Σάββατο, αλλά και για την πρόκληση πυρκαγιάς στο Βασιλάκι στις 21 Αυγούστου.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πύργου και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον Ανακριτή, απ’ όπου και έλαβε προθεσμία για να αποληγηθεί μεθαύριο το πρωί.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ο 44χρονος έχει παραδεχθεί τους τρεις εκούσιους εμπρησμούς, ωστόσο δεν έχει δώσει κάποια σαφή αιτία ή λογική εξήγηση για τα κίνητρά του.

Στις τάξεις της Πυροσβεστικής επικρατεί ικανοποίηση και ανακούφιση, καθώς ήταν έκδηλος ο προβληματισμός για τις διαδοχικές πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, και μάλιστα σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα, όπως είναι η ορεινή ζώνη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» κάνουν λόγο για έναν δύσκολο γρίφο που λύθηκε από την Πυροσβεστική μέσα στα όρια του αυτοφώρου, καθώς τις πρώτες ώρες μετά την πυρκαγιά οι έρευνες ήταν σε πρώιμο στάδιο και πολύ μακριά από τα ίχνη του δράστη.

Ωστόσο, τα στελέχη του Ανακριτικού, υπό τον συντονισμό του διοικητή ΠΥ Ηλείας, πύραρχου Γ. Καραμαλίκη, συνέλεξαν στοιχεία και πληροφορίες πολύ γρήγορα, ενώνοντας με μεθοδικότητα και προσοχή τα κομμάτια του παζλ.

Σταματούσε, έκαιγε και έφευγε

Ο 44χρονος κινούνταν συχνά με το όχημά του στα χωριά της Ολυμπίας δίχως να κινήσει υποψίες, καθώς δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή ως πλανόδιος μικροπωλητής. Με βάση τα πρώτα ευρήματα της έρευνας, το απόγευμα του Σαββάτου στάθμευσε το αυτοκίνητό του κοντά στο Άνω Λούβρο, βγήκε και επιχείρησε να βάλει φωτιά σε πευκοβελόνες με τη χρήση γυμνής φλόγας. Φεύγοντας από εκεί, έκανε ακριβώς το ίδιο κοντά στην Κάμενα, για να διασπάσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις και να δυσκολέψει το έργο τους.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού από κάμερες να ταυτοποιήσουν τον όχημά του και στη συνέχεια, αξιοποιώντας καταθέσεις και μαρτυρίες των κατοίκων στα χωριά, ταυτοποίησαν τα στοιχεία του δράστη και ξεκίνησαν την επιχείρηση εντοπισμού του.

Ο 44χρονος, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Πύργου, φαίνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου εξαφανίστηκε κινούμενος πιθανότατα προς την Αρκαδία, και το μεσημέρι της Κυριακής επανεμφανίστηκε στην Ηλεία, κοντά στα όρια των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης «κατέβηκε» όλο τον δρόμο από το Σέκουλα ως τον Πύργο, σταματώντας ενδιάμεσα τρεις με τέσσερις φορές, γεγονός που δημιούργησε υποψίες στην Πυροσβεστική για πιθανό εμπρησμό στην περιοχή των Κρεστένων. Τελικά, η άφιξή του στον Πύργο σήμανε και την αντίστροφή μέτρηση για τη σύλληψή του προχθές το απόγευμα.

Ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γ.Καραμαλίκης, απέδωσε τα εύσημα στους πυροσβέστες και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους κατοίκους που βοήθησαν καθοριστικά στον εντοπισμό και στη σύλληχη του 44χρονου. «Ήταν ζήτημα τιμής για το Ανακριτικό της ΠΥ Πύργου, οι άνδρες του οποίου επέδειξαν ζήλο, εργατικότητα και μεθοδικότητα. Ευχαριστούμε τους πολίτες για τη συνεργασία τους και τη βοήθειά τους στο να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση πολύ γρήγορα. Ήταν κάτι που το οφείλαμε στους ανθρώπους που κάηκαν το 2007 στην Ηλεία αλλά και στα θύματα της πρόσφατης πυρκαγιάς στο Μάτι», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καραμαλίκης, επισημαίνοντας την εγρήγορση που πρέπει να έχουν οι πολίτες για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Πηγή: patrisnews.com