Αρχική Χωρίς κατηγορία Κρούσμα καταρροικού πυρετού στην Αρκαδία

Κρούσμα καταρροικού πυρετού στην Αρκαδία

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Πελοποννήσου ανακοινώνεται ότι έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου σε κοπάδια της Λακωνίας και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθούν και κοπάδια της Αρκαδίας.
Παρακαλούμε τους κτηνοτρόφους να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, δηλαδή: πυρετό, ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια, πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι, έκκριση σάλιου και βλέννας από τη μύτη που πιθανόν να καταλήξουν σε θανάτους.
Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο και οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες και βοοειδή, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
Για την αποφυγή της εξάπλωσής του θα πρέπει σε όλες τις εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και βοοειδών να ληφθούν ΑΜΕΣΩΣ προληπτικά μέτρα τα οποία είναι:
1)εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
2)ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες).
Διευκρινίζουμε ότι το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής και απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ: 2710222520