Αρχική Ν. Αργολίδος Αναφορά Μηταράκη στο έργο της μαρίνας Ναυπλίου

Αναφορά Μηταράκη στο έργο της μαρίνας Ναυπλίου

Σε ομιλία του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, στην εκδήλωση της Ναυτεμπορικής με θέμα: “Η εξέλιξη των κυβερνητικών στόχων. Αποκρατικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, Fast Track. Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα”, έκανε αναφορά και στο έργο της Μαρίνας Ναυπλίου ενώ σημείωσε ότι “στον πρώτο κύκλο του 2013 τα στοιχεία από τις αιτήσεις υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2012 και το δεύτερο κύκλο του 2013 καταγράφηκε αύξηση 57% σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του 2013.

Και για τον πρώτο κύκλο του 2014 έχουμε περαιτέρω αύξηση 372% σε σχέση με το δεύτερο κύκλο του 2013. Έγιναν 732 αιτήσεις με συνολική αιτούμενη ενίσχυση €1,2 δις. Οι πληρωμές στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου αυξήθηκαν κατά 20% το 2013, σε σχέση με το προηγούμενο έτος”.

Προσέλκυση Επενδύσεων

Σε σχέση με την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ότι για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος έχουν αναληφθεί σοβαρές θεσμικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο του νέου Ν.4146/2013:

Από τις αρχές Νοεμβρίου λειτουργεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία θα εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας και θα καταρτίζει τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Δημιουργήθηκε ο θεσμός του ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) που επιτρέπει την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης, την χωροθέτηση και την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για τις στρατηγικές επενδύσεις

“Έχουμε προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις σημαντικών πολυεθνικών εταιρειών, τις αιτήσεις των επιχειρήσεων για ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο, τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κ.ο.κ. Σημειωτέoν ότι το τυπικό χρονικό διάστημα μεταξύ της ανακοίνωσης και της υλοποίησης μιας επένδυσης είναι 12-24 μήνες”, τόνισε ο κ. Μηταράκης, και συμπλήρωσε ότι από τον Ιούλιο 2012, επετεύχθησαν τα κάτωθι:

Εντάχθηκαν 3 νέα έργα στο καθεστώς «Fast-Track», συνολικού προϋπολογισμού €1,4 δισ. με αναμενόμενη δημιουργία 3.100 θέσεων εργασίας. Και θα ήθελα να σημειώσω με ικανοποίηση την έγκριση που έδωσε η Περιφέρεια Κρήτης για τη μελέτη περιβαλλοντικών για την επένδυση Ίτανος-Γαία που θα αποτελέσει και το πρώτο ΕΣΧΑΣΕ.

Επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συν. Π/Υ €1,5 δισ. με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας
Εισροές Ξένων Κεφαλαίων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και επεκτάσεις δραστηριοτήτων, συνολικού ύψους €1,5 δισ.

€2,4 δισ. σε καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων μέσω του Χ.Α.

Έσοδα από Αποκρατικοποιήσεις, €3,0 δισ. από τα οποία έχουν εισπραχθεί τα €1,9 δισ. Το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και 2,3 δις. ευρώ το 2015 από αποκρατικοποιήσεις. Η επιτυχής ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να ενισχύσει κατά 2,5% στοΑΕΠ έως το 2016 και να δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αξιοποίηση του Ελληνικού. Το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 7,7 δις και αναμένεται να δημιουργήσει35.000 θέσεις εργασίας, 1,2% άνοδο στο ΑΕΠ. Τα έσοδα του δημοσίου δεν είναι μόνο €0,9δις. Με τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ύψους 1,25 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού. Πρέπει επίσης να επισημανθεί και ο δεσμευτικός όρος σύμφωνα με τον οποίο αν η σωρευτική απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 15%, το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.

Και οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μΜΕ.

ΣΔΙΤ

Εντάχθηκαν 14 νέα έργα στο καθεστώς ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) προϋπολογισμού €1,8 δισ., ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό των 23 έργων που βρίσκονται πλέον στη φάση υλοποίησης σε €2,8 δισ.

-Πρόγραμμα Αυγείας (Διαχείριση Απορριμάτων): 14 Έργα, Συνολικού Ύψους € 2,1δις. Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας βραβεύθηκε ως Συμφωνία της Χρονιάς για τα Απόβλητα στα πλαίσια του προγράμματος βράβευσης «Ετήσιο Βραβείο Χρηματοδότησης» του περιοδικού World Finance και μετά από τρίμηνη αξιολόγηση του έργου.

-Μαρίνες: 1 Έργο, Ύψους €10εκ. της Μαρίνας Ναυπλίου. Αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, τεχνική διαχείριση και εκμετάλλευση του έργου, με τη διαχείριση των 210 θέσεων ελλιμενισμού για 40 έτη.

-Τηλεματική: 4 Έργα, Συνολικού Ύψους €360εκ

-Υποδομές (Πυροσβεστικοί Σταθμοί – Ιχθυαγορά – Κολυμβητήρια): 3 Έργα, Συνολικού Ύψους €70εκ

-Ψηφιακή καταγραφή πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων.

Παράκτιο Αττικό Μέτωπο

Ξεκαθαρίζουν πλέον τα κομβικά σημεία – άγκυρες, που είναι κρίσιμα για τα ενδιάμεσα έργα: Αυτά είναι : Το Ελληνικό, ο Αστέρας και ο Φαληρικός Όρμος

Η εταιρεία προετοιμάζεται για την κατάθεση Master –plan για την περιοχή από το ΣΕΦ – Ταεκβοντό. Ήδη 20 ακίνητα έχουν σταλεί για ΚΥΑ για να περάσουν στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.
Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη:

Διπλασιάστηκε στο πλαίσιο του ΟΑΕΠ την πίστωση ανά εταιρία.
Υλοποιούνται 25 επιμέρους μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στους τελωνειακούς και προ-τελωνειακούς ελέγχους. Συνολικά:
-9 δράσεις έχουν ολοκληρωθεί
-10 δράσεις είναι σε φάση προόδου άνω του 50%.