Αρχική Ν. Αργολίδος Στην κούρσα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και το Ναύπλιο!

Στην κούρσα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και το Ναύπλιο!

Δυο πόλεις της Πελοποννήσου μέχρι πρότινος, η Τρίπολη και η Καλαμάτα διεκδικούν την ταυτότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας του 2021. Πριν από λίγες εβδομάδες εκφράστηκε το αίτημα της Αρκαδικής πρωτεύουσας η οποία εμφανίζεται με πλήρη φάκελο, ήρθε την περασμένη εβδομάδα και η υποψηφιότητα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας σ έναν καμβά θεμάτων αντιπαράθεσης ( στρατόπεδα, φυλακές, αεροδρόμιο) που φαινεται να μεγαλώνει αντί να συρρικνώνεται. Η προσπάθεια ξεκινά από τώρα αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η πρόταση που θα υποβληθεί το 2015 πρέπει να είναι πλήρης. Σύμφωνα με τον δήμο έχει εξασφαλιστεί διακομματική στήριξη, ενώ έχουν ενημερωθεί σημαντικοί Καλαματιανοί και Μεσσήνιοι για την υποστήριξη του αιτήματος. Σημειώνεται πως έχει αποφασισθεί να επιλεγούν ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το 2021 μία πόλη από τη Ρουμανία και μία από την Ελλάδα, γι’ αυτό και η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα ώστε να είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας. Ως επιχειρήματα προβάλλονται από την Καλαμάτα το γεγονός ότι είναι η πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 και συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες του Αγώνα για να εκπέμψουν το μήνυμα της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Μάλιστα δίνεται έμφαση σε αυτό το επιχείρημα αφού ο ορισμός της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021 θα συμπέσει με την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης. Ανάλογα επιχειρήματα βέβαια προβάλει και η Τρίπολη. Ο νέος Πελοποννησιακός λοιπόν… μόλις ξεκίνησε!

Καταθέτει υποψηφιότητα και το Ναύπλιο

Μετά την Τρίπολη και την Καλαμάτα όμως , μια Τρίτη πόλη Πελοποννησιακή, πρωτεύουσα και αυτή και μάλιστα η «πρώτη» μπήκε και το Ναύπλιο στη λίστα με τις υποψηφιότητες για την πολιτιστική πρωτεύουσα 2021. Την πρόταση για να επιλεγεί το Ναύπλιο ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου.
Ο κ. Κωστούρος τόνισε πως η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα για την επιλογή της, όπως: Το ιστορικό υπόβαθρο ,το προϊστορικό και βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, την αρχιτεκτονική του Ναυπλίου που είναι χωρίς άλλο το καθρέφτισμα της ιστορικής του μοίρας.. Την υποδομή σε υφιστάμενους ή εν δυνάμει υπαίθριους συναυλιακούς χώρους, όπως το Βουλευτικό, το Παλαμήδι, το Μπούρτζι και εν κατακλείδι ολόκληρη την παλιά πόλη. Τον νεώτερο θεσμό διεθνούς εμβέλειας , το Φεστιβάλ Ναυπλίου. Η πρόταση υπερψηφίσθηκε από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων.
Το ενδιαφέρον τώρα θα είναι στο ποια από τις τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα βγει “νικήτρια”.