Αρχική Ν. Λακωνίας Χρ. Τριαντόπουλος για Λακωνία: Στα 12,8 εκατ. ευρώ η κρατική αρωγή μέχρι...

Χρ. Τριαντόπουλος για Λακωνία: Στα 12,8 εκατ. ευρώ η κρατική αρωγή μέχρι τώρα για απώλειες φυτικού κεφαλαίου

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη, απάντησε, πρόσφατα στη Βουλή, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η ερώτηση είχε να κάνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γύρω απ’ το θέμα των αποζημιώσεων στο δήμο Ανατολικής Μάνης, απ’ τις πυρκαγιές του 2021.

Ο υφυπουργός, δήλωσε, ότι, έχουν δοθεί στη Λακωνία, 12,8 εκατ. ευρώ, ως αποζημιώσεις, για περισσότερα από 410.000 δένδρα.

Πιο συγκεκριμένα, είπε τα εξής: ¨Μέχρι σήμερα, για τις πυρκαγιές του 2021, έχουν εκδοθεί 7 κοινές υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη ΚΥΑ προκαταβολής δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022 και από τότε έχουν καταβληθεί 30 εκατ. ευρώ προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και 12,5 εκατ. ευρώ προς τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Συνολικά, έχουν καταβληθεί περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ και συνεχίζουμε. Και από αυτά τα 12,8 εκατ. ευρώ αφορούν τη Λακωνία, για περισσότερα από 410.000 δέντρα. Και συνεχίζεται η υλοποίηση του σχήματος “.

Λίγο, νωρίτερα, είχε δηλώσει τα πιο κάτω:

Η ερώτηση αφορά το υβριδικό σχήμα που διαμορφώσαμε μαζί με τον ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τις πυρκαγιές του 2021. Ανάγκες στους αγρότες που δεν μπορούσε να καλύψει το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα ΚΟΕ, τα π. ΠΣΕΑ.

Τι παραλάβαμε το 2019 για την κάλυψη των ζημιών στα πάγια και στο φυτικό κεφάλαιο; Δηλαδή, στα δέντρα που καταστρέφονταν; Ένα καθεστώς που χαρακτηρίζονταν από αποζημίωση μετά από 4 – 5 χρόνια χωρίς προκαταβολή, χαμηλά επίπεδα αποζημίωσης με στατικά τιμολόγια προ πολλών ετών, πολλούς και αυστηρούς περιορισμούς ως προς τους δικαιούχους, πολλούς αποκλεισμούς ζημιών από τη σφαίρα κάλυψης, στενά ανώτατα όρια αποζημιώσεων, που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.

Ήταν το καθεστώς που, στο άκουσμα του, οι αγρότες ήταν – το λιγότερο – ακραία επιφυλακτικοί και απαισιόδοξοι. Και διαμορφώσαμε κάτι νέο, υβριδικό. Εντάξαμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής και τον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή, τα πάγια, τον εξοπλισμό, τα μέσα παραγωγής, το έγγειο κεφάλαιο, αλλά και το φυτικό κεφάλαιο – τα δέντρα. Ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από παροχή πρώτης αρωγής και προκαταβολής που ανέρχεται ως και το 50% της αρωγής στην περίπτωση του φυτικού κεφαλαίου, υψηλά επίπεδα αποζημίωσης, χωρίς τους περιορισμούς των ΚΟΕ (π. ΠΣΕΑ), κάλυψη όλων των στοιχείων (και αυτά που ήταν στα ΚΟΕ και αυτά που δεν ήταν στα ΚΟΕ) και χωρίς ανώτατο όριο επιχορήγησης για το φυτικό κεφάλαιο (…)”.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε, ότι, σύντομα θα εκδοθεί η ΚΥΑ (το σχέδιο αυτής βρίσκεται υπό επεξεργασία), για την χορήγηση της τελικής ενίσχυσης, βάσει των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ.

Δήλωσε, ότι οι τιμές των αποζημιώσεων στις ελιές, στα αμπελοειδή, στα αρωματικά φυτά και στα λοιπά δέντρα θα είναι κατά πολύ πολλαπλάσιες απ’ το προηγούμενο καθεστώς και το ύψος της αποζημίωσης θα είναι ανάλογο της σοβαρότητας της ζημιάς.

Ακόμα, γνωστοποίησε, ότι, γίνεται διάκριση μεταξύ των παραγωγικών και των μη παραγωγικών δένδρων.

Τέλος, ανάφερε, ότι, μετά την ΚΥΑ, θα ακολουθήσει η καταβολή της τελικής επιχορήγησης, ανάλογα με την πορεία των αποκαταστάσεων και τη ροή της ενημέρωσης απ’ τον ΕΛΓΑ.