Αρχική Eπικαιρότητα Αυξήσεις – μαμούθ από το χωράφι στο ράφι την ώρα που 7...

Αυξήσεις – μαμούθ από το χωράφι στο ράφι την ώρα που 7 στους 10 παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ

Σημαντικό «αγκάθι» για την Ελλάδα παραμένει η εκρηκτική κατάσταση με την ακρίβεια. Χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης του πληθωρισμού για τρόφιμα, αλκοόλ, καπνό διαμορφώθηκε στο 7,1% για τον Ιανουάριο, κάτι που δείχνει ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρως δύσκολη.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως φέτος θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με όσα αναμένει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, 7 στους 10 Έλληνες αμείβονται με μισθό μικρότερο από 1.000 ευρώ καθαρά. Το 50% των εργαζομένων αμείβεται με κάτω από 861 ευρώ καθαρά, την ώρα που το μηνιαίο το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος στη χώρα μας για μια τετραμελή οικογένεια είναι 2.766 ευρώ (χωρίς ενοίκιο) και για ένα άτομο 807,4 ευρώ (χωρίς ενοίκιο).

Τα προϊόντα-πρωταθλητές της ακρίβειας

Πρωταθλητές των ανατιμήσεων το 2023 αναδεικνύονται τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά, με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 11%. Ακολουθούν τα υλικά μαγειρικής με αυξήσεις τιμών 8,8% και τα σνακ με αυξήσεις τιμών 8%. Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά (3,2%).

Για τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία πωλήσεων το 2023 κατέγραψε η κατηγορία των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά κ.ά.) στο +9,5%.

Στα συσκευασμένα τρόφιμα η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,3% και στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 8,6%. Την ίδια ώρα, ο όγκος πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύθηκε κατά 2,6%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά 2% και στα απορρυπαντικά/καθαριστικά κατά 0,9%.

Το δυσβάσταχτο κόστος και ο πίνακας της αισχροκέρδειας

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται έως κατά 240% στη διαδρομή χωράφι-ράφι. Όπως αναφέρει το workenter.gr, πρόκειται για άλλη μια περίπτωση μη παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές πέφτουν θύματα της κερδοσκοπικής αλυσίδας.

Η τιμή του προϊόντος επιβαρύνεται με κόστη μεταφοράς, συντήρησης και μεταπώλησης από έμπορο σε ενδιάμεσο-μεταποιητή, σε χονδρέμπορο και στο συσκευαστήριο. Από όλη αυτή την αλυσίδα υποκρύπτει κερδοσκοπία η οποία επιβαρύνει την τιμή του προϊόντος για τον καταναλωτή και δίνει «ψίχουλα» στον παραγωγό. Παραδείγματα του πώς διαμορφώνονται οι τιμές αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό μέχρι το ράφι:

  • Αρακάς: 0,46 τιμή παραγωγού, 4,81 τιμή στο ράφι
  • Ντομάτες: 0,80 τιμή παραγωγού, 2,00 – 3,39 τιμή στο ράφι
  • Λεμόνια: 0,35 τιμή παραγωγού, 1,25 τιμή στο ράφι
  • Μαρούλι: 0,20 τιμή παραγωγού, 0,69 – 1,45 τιμή στο ράφι
  • Πατάτες: 0,45 τιμή παραγωγού, 1,80 στο ράφι
  • Βαμβάκι: 0,50 τιμή παραγωγού, 10,50 – 17,00 τιμή στο ράφι
  • Μήλα Starkin: 0,50 τιμή παραγωγού, 1,45 – 2,25 τιμή στο ράφι
  • Γάλα κατσικίσιο: 0,93 τιμή παραγωγού, 2,80 – 3,44 τιμή στο ράφι

Ακρίβεια: «Φωτιά» και στα γάλατα

Μια ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων που κάνουν ράλι ανατίμησης από τον… στάβλο στο ράφι είναι τα γάλατα. Από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων, το πρόβειο πωλείται από τους παραγωγούς σε τιμή 1,50 ευρώ, φτάνοντας στο σούπερ μάρκετ σε τιμή από 2,78 έως και 3,00 ευρώ το λίτρο. Από τους ίδιους παραγωγούς, το κατσικίσιο γάλα πωλείται σε τιμή μεταξύ 0,93-0,96 ευρώ και στο ράφι η τιμή του λίτρου κυμαίνεται από 2,80 έως 3,44 ευρώ.

«Σε κάθε προϊόν υπάρχουν καρτέλ, τα οποία είναι πανίσχυρα και ρυθμίζουν τις τιμές που αγοράζουν, πουλώντας πανάκριβα και έχοντας τεράστια υπερκέρδη. Εμείς όμως είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε το παιχνίδι τους καθώς είναι ανεξέλεγκτα, ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο», δηλώνει ο συντονιστής του Αγροτικού Συλλόγου Βασιλικής, Κώστας Τσιαβέας.