Αρχική Eπικαιρότητα Eurogroup: Αποφάσεις για νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες – “Μπλόκο” σε οριζόντιες παροχές

Eurogroup: Αποφάσεις για νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες – “Μπλόκο” σε οριζόντιες παροχές

Με τον πληθωρισμό να απειλεί, ειδικά στα τρόφιμα, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη καλούνται να εγκαταλείψουν τις σκέψεις για παροχές που δε βασίζονται σε “στέρεες δημοσιονομικές βάσεις”.

‘Ετσι ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την Δευτέρα (13/03), στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα συζητηθούν οι μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των κατευθύνσεων για την άσκηση και τον συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής το 2024, που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, επί του θέματος, αναμένεται να εκδοθεί σχετική δήλωση.

Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις του πληθωρισμού τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στα επιμέρους κράτη-μέλη.  Επίσης, το Eurogroup θα επανέλθει στις σχετικές με την Ευρωζώνη πτυχές της επανεξέτασης της οικονομικής διακυβέρνησης, με σκοπό να προσυπογράψει τα σχετικά με την Ευρωζώνη τμήματα του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την εν λόγω επανεξέταση. Έτσι, εφόσον επέλθει απόψε συμφωνία, οι τελικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν στο ανώτατο επίπεδο από τη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, στις 23-24  Μαρτίου. Να σημειωθεί, ότι στο περιθώριο του Ecofin, η Προεδρία θα πραγματοποιήσει την εξαμηνιαία συνεδρίαση μακροοικονομικού διαλόγου σε πολιτικό επίπεδο με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που θα τεθούν όλα τα σχετικά ζητήματα.

Επιστροφή στα μεγάλα πλεονάσματα

Με τις  βόρειες χώρες να πιέζουν ασφυκτικά για επαναφορά σκληρών δημοσιονομικών κανόνων και υιοθέτηση αυστηρών και στοχευμένων πρακτικών για πιθανά μέτρα στήριξης σε κοινωνικές ομάδες και τις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα να ζητούν επαρκείς μεταβατικές περιόδους και ήπιες διαδικασίες μετάβασης στην “επόμενη μέρα” η νέα φάση για τους άξονες δημοσιονομικής πολιτικής δημιουργεί έντονο προβληματισμό.

Άλλωστε η Ελλάδα, με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να απειλεί, το ενεργειακό να προσθέτει αβεβαιότητες και τα δεδομένα φτώχειας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να “τρομάζουν” σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, καλείται να περάσει και πάλι σε λογικές λιτότητας εξυπηρετώντας παράλληλα τους στόχους για την “ακριβή πράσινη” μετάβαση”.

Ήδη, η χώρα βαίνει σε λογική επαναφοράς στον “ορθό δημοσιονομικό δρόμο” με πλεονάσματα 0,7%  από φέτος, αλλά και φιλόδοξους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το επίπεδο του 2% από το 2024, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς για το χρέος.

Ουσιαστικά η Ελλάδα καλείται και παλι να “σφίξει το ζωνάρι”, καθώς μάλιστα, ήδη, η χώρα έχει μπει στο “μάτι” των “σκληρών” του βορρά, που “ψιθυρίζουν” ότι πολλά από τα μέτρα στήριξης των τελευταίων ετών δεν ήταν στοχευμένα και χρήματα δόθηκαν αφειδώς.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, που ανακοίνωσε προ ημερών ως σχέδιο εργασίας, πριν λίγες μέρες η ΕΕ, η κατεύθυνση των νέων μέτρων οδηγεί σε δραστικό περιορισμό των δαπανών. Πλέον ακόμη και εάν υπάρχουν πλεονάσματα θα υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση των όποιων σχεδίων για στοχευμένες, έστω, παροχές ώστε να διασφαλιστεί τροχιά μείωσης των δαπανών και έτσι τα κράτη – μέλη να μπουν σε υγιές και “βιώσιμο”, όπως αναφέρεται, δημοσιονομικό μονοπάτι. Ειδικά, δε , κράτη μέλη με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα μπουν σε λογική και πάλι υψηλών πλεονασμάτων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Ερώτημα, βέβαια, είναι το εάν θα αποφασιστεί τελικά μια “παλέτα” εξαιρέσεων για κάποιες δαπάνες, όπως έχει ζητήσει και η Αθήνα. Αυτές, πέρα από το ότι έχουν να κάνουν με έκτακτα μέτρα λόγω συγκυρίας, αφορούν επενδύσεις για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την άμυνα. Επίσης ζητούμενο για την Ελλάδα είναι και η σύνδεση των στόχων μείωσης του χρέους με την πορεία ανάπτυξης, αλλά και η διατήρηση του ανώτατου ορίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, αλλά με βάση τις «καθαρές» πρωτογενείς δαπάνες, αυτές που προκύπτουν μετά το συνυπολογισμό εσόδων και τακτικών εξόδων.

πηγη News 24/7