Αρχική Eπικαιρότητα Σε δύο δόσεις οι έκτακτες παροχές στους συνταξιούχους

Σε δύο δόσεις οι έκτακτες παροχές στους συνταξιούχους

Ξεκινά από αυτήν την εβδομάδα η πληρωμή του διπλού πακέτου για τους συνταξιούχους. Στις 15 Μαρτίου η πληρωμή των προκαταβολών επικουρικών συντάξεων, ενώ έως τις 31 Μαρτίου τα επιδόματα προσωπικής διαφοράς.

 

Δικαιούχοι των προκαταβολών επικουρικών συντάξεων είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη και έχουν αιτηθεί έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 επικουρική σύνταξη, αλλά δεν την έχουν λάβει.

Δικαιούχοι επιδόματος προσωπικής διαφοράς είναι βασικά όσοι δεν έλαβαν καθόλου αύξηση στην κύρια σύνταξη τους ή έλαβαν αύξηση κάτω από 7% την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πιο αναλυτικά:

1. Προκαταβολές επικουρικών συντάξεων

Δικαιούχοι θα είναι βασικά όσοι έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022, έχουν λάβει οριστική κύρια σύνταξη, αλλα δεν έχουν λάβει ακόμη επικουρική σύνταξη.

 Σημειώνεται πως αρχικά η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης κάλυπτε μόνο όσους έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη έως και την 30η Ιουνίου 2022, αλλά το διάστημα διευρύνθηκε κατά 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται πως για τη λήψη της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης δεν απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου – και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο (σ.σ. από το Ιανουάριο του 2022 έως το Ιανουάριο του 2023) να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Με την ίδια χθεσινή ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πιο αναλυτικά πως δικαιούχοι της προκαταβολής δεν θα είναι μόνο εκείνοι οι ασφαλισμένοι για τους οποίους έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη, αλλά και εκείνοι που έχουν συμπληρώσει κατ΄ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Ποιοι δεν θα λάβουν προκαταβολή

Όσοι ασφαλισμένοι δεν λάβουν την προκαταβολή της επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

– δεν πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις λήψης της προκαταβολής (τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης, προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης κ.λπ.) ή

– οι αιτήσεις λήψης επικουρικής έχουν ορισμένα νομικά ή τεχνικά προβλήματα για τα οποία οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα έρθουν σε επικοινωνία με τους ασφαλισμένους για να αντιμετωπιστούν ή

-έχουν εκδοθεί εντός του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου οι οριστικές επικουρικές συντάξεις τους και οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα τις λάβουν το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

2. Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι επιμερίζονται σε 5 κατηγορίες. Στις 4 πρώτες κατηγορίες εντάσσονται συνταξιούχοι που δεν έλαβαν καθόλου την αύξηση του 7,75% και στην πέμπτη κατηγορία είναι όσοι είδαν αυξήσεις λιγότερες του 7%.

– Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις, έχουν προσωπική διαφορά και  άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1000 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

-Στη δεύτερη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 3χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Και αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

– Στην τρίτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 – 1.100 ευρώ τον μήνα, έχουν προφανώς προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Θα λάβουν και αυτοί την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.

-Στην τέταρτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν 250 ευρώ.

-Στην πέμπτη κατηγορία ανήκουν συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς, έλαβαν όμως κάποιο μικρότερο ποσοστό.

Συγκεκριμένα:

-Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100€ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250€.

Υπάρχουν επίσης και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ποσό των 200 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση. Αυτοί είναι:

-Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

-Επιπλέον συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100€ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ