Αρχική Ν. Ηλείας Ηλεία: Διπλάσιες πυρκαγιές από πέρυσι, λιγότερη καμμένη έκταση στην αντιπυρική

Ηλεία: Διπλάσιες πυρκαγιές από πέρυσι, λιγότερη καμμένη έκταση στην αντιπυρική

Σχεδόν 800 πυρκαγιές στην αντιπυρική και πάνω από 16.000 καμμένα στρέμματα

Διπλάσιο αριθμό αγροτοδασικών πυρκαγιών είχαμε στην φετινή αντιπυρική περίοδο σε σχέση με την περσινή στην Ηλεία. Στις 31 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε η περίοδος, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ανομβρία, παρατείνουν την επικινδυνότητα. Πέρυσι στο εξάμηνο της αντιπυρικής περιόδου καταγράφηκαν 398 περιστατικά αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ φέτος είχαμε 793.

Οι μεγαλύτερες εξ αυτών ήταν αυτές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή της Βάλμης, στην περιοχή των Μακρισίων – Κρεστένων και στην περιοχή των Αγνάντων με λίγες ημέρες διαφορά τον περασμένο Ιούλιο.

Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Πύραρχος Γιώργος Κωνσταντακόπουλος μιλώντας χθες στο ilialive.gr για την φετινή αντιπυρική περίοδο, αναφέρθηκε στο σύνολο των περιστατικών, αλλά και στην επικινδυνότητα των ημερών που διανύουμε.

Konstantakopoulos 1 2

“Χθες (σ.σ. προχθές) ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδος, ήταν μία περίοδος αρκετά δύσκολη με αρκετά συμβάντα, είχαμε από την 1 Μαΐου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 793 συμβάντα. 793 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών και κάηκαν 16.746 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Μπορεί τυπικά να έκλεισε η αντιπυρική περίοδος, βέβαια λόγω των συνθηκών βλέπουμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε συμβάντα και θα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή στους καλλιεργητές και γενικότερα στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χειμερινή περίοδο, διότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές προς την έναρξη και εξάπλωση των αγροτοδασικών πυρκαγιών”.

Χθες για ώρες καίγονταν αγροτικές εκτάσεις στις όχθες του Αλφειού στην περιοχή της Παπαδούς και υπήρξε επιτήρηση, παρότι επρόκειτο για ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, καθώς ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε παρακείμενες δασικές εκτάσεις ήταν μεγάλος…