Αρχική Eπικαιρότητα Μετά τις μωβ μέδουσες ήρθαν τα μπλε καβούρια

Μετά τις μωβ μέδουσες ήρθαν τα μπλε καβούρια

Μπορεί ως τώρα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι μωβ μέδουσες, όμως ένα εντυπωσιακό φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στις παραλίες, τα λεγόμενα «μπλε καβούρια».

Συγκεκριμένα παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελούντα. Πρόκειται για θαλάσσια είδη που μπορεί να ψαρεύουν ελεύθερα οι αλιείς και μάλιστα αποτελούν και έναν άκρως εκλεκτό μεζέ, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ακριβά αλλά τόσο γευστικά… στη λογική του αστακού.

Τι είναι τα «μπλε καβούρια»

Ονομάζεται Callinectes sapidus, αλλά οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως μπλε καβούρι. Προέρχεται από τον Ατλαντικό και συναντάται συχνά στην Αμερική. Είναι πολυταξιδεμένο, καθώς βρέθηκε στις ακτές της Ιαπωνίας, της Βαλτικής και της Ευρώπης, ενώ κατάφερε να έρθει και στη Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα άρχισε να κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Μετά από αρκετά χρόνια, αφού εξαφανίστηκε από τις ελληνικές θάλασσες, έκανε την επανεμφάνισή του. Συχνάζει στις θάλασσες της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, από τον Θερμαϊκό και πάνω δηλαδή, όμως παρατηρήθηκε ακόμα και στο Ιόνιο και την Κρήτη.