Αρχική Περ. Πελοποννήσου N.Γόντικας: Ζήτω η  9η Μάη. Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των...

N.Γόντικας: Ζήτω η  9η Μάη. Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στη Νίκη συνέβαλαν όλες οι δυνάμεις που μετείχαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Ξεχωριστός και καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και όλων των απελευθερωτικών – αντιφασιστικών κινημάτων, τα οποία είχαν οργανωτές και αιμοδότες τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Ποτέ δεν θα σβηστεί από την ιστορική μνήμη η τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ, του Κόκκινου Στρατού και όλων των αντιστασιακών κινημάτων.

Η καταλυτική συμβολή της ΕΣΣΔ στη Νίκη δεν οφείλεται απλώς στον ηρωισμό του σοβιετικού λαού και στρατού. Η Νίκη στηρίχθηκε στην εργατική, σοβιετική, σοσιαλιστική εξουσία, στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών, της εργατικής τάξης, στον ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, γεννήθηκε από τη μήτρα του καπιταλιστικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τη διανομή των σφαιρών επιρροής.

Ο φασισμός υπήρξε η εναλλακτική λύση για τη διάσωση του καπιταλιστικού συστήματος. Ο φασισμός είναι μια μορφή άσκησης της αστικής διακυβέρνησης. Δεν είναι λάθος ή παρέκκλιση του καπιταλισμού, είναι στοιχείο εξέλιξης μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, στο ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού. Αντιμετωπίζεται μόνο με την όξυνση της ταξικής πάλης σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με την πάλη κατά του συστήματος, της μήτρας που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο.

Την 9η Μάη τιμάμε τα δεκάδες εκατομμύρια των θυμάτων, των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους, ταγμένοι στον αγώνα για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

Τιμάμε τα 20 εκατομμύρια του Σοβιετικού Λαού, τις 500.000 στην Ελλάδα, τους 200 στη Καισαριανή, τους 40 στον Άγιο Θανάση, τους 224 στις Βίγλες Μεγαλόπολης, τους 300 στον Άγιο Νικόλα, και τους 10 στην οδό Ταξιαρχών στη Τρίπολη, τους 19 στη Ψηλή Βρύση, τους 18 στην Αλέα, τους 18 στο Ίσιωμα Μεγαλόπολης, τους εκατοντάδες κατοίκους της Αρκαδίας που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής, κατά την διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους, των ταγμάτων ασφαλείας.

Ο αντιστασιακός, απελευθερωτικός αγώνας στη χώρα μας αποτέλεσε ένα μεγάλο μέρος του συνολικού απελευθερωτικού αγώνα στην Ευρώπη. Συγκριτικά με τον πληθυσμό, ο απελευθερωτικός αγώνας στην Ελλάδα στηρίχτηκε σε πολύ μεγάλη αντάρτική δύναμη.

Αυτή τη χρονιά η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης συμπίπτει με τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ. Επίσης, τιμάται στις συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Απαντάμε στην παραχάραξη της Ιστορίας, στον αντικομμουνισμό και στην αντισοσιαλιστική προπαγάνδα, που δυναμώνει σε συνθήκες πολέμου.

Είναι ανιστόρητη και αντιδραστική η «θεωρία των δύο άκρων», δηλαδή η εξίσωση του ναζιστικού τέρατος με τον κομμουνισμό, η οποία αποτελεί την επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, που πρωτοστατεί στον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, που απελευθερώθηκαν από τον ναζισμό με την ηρωική δράση των ΚΚ και της Σοβιετικής Ενωσης, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, σήμερα με τη στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία, τίθενται εκτός νόμου τα Κομμουνιστικά Κόμματα και σύμβολα, τιμώνται οι συνεργάτες των Ες Ες και γκρεμίζονται ιστορικά μνημεία της Αντιφασιστικής Νίκης που θύμιζαν στους λαούς πώς, ποιοι και με τι θυσίες τσάκισαν τον φασισμό. Στην Ουκρανία αποθεώνονται οι φασίστες του Μπαντέρα που κατέσφαξαν τον ουκρανικό λαό και ξεπλένεται το ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Εξίσου ανιστόρητη και απαράδεκτη είναι η προσπάθεια της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας να εμφανιστεί ως συνεχιστής της αντιφασιστικής πάλης της ΕΣΣΔ, να οικειοποιηθεί τα σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Η νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού και τελικά η συντριβή του ναζισμού έγιναν δυνατές χάρη στην ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, χάρη στα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Χάρη σ’ αυτά τα πλεονεκτήματα, που σήμερα λοιδορούνται από τους ηγέτες της καπιταλιστικής Ρωσίας, μπόρεσε η ΕΣΣΔ να γίνει μια ισχυρή οικονομική δύναμη και να δημιουργήσει έναν αξιόμαχο Κόκκινο Στρατό, να εμπνεύσει την πάλη όλων των εθνοτήτων που συναπάρτιζαν τον σοβιετικό λαό και να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ενεργή υποστήριξη κάθε κομμουνιστή, κάθε πρωτοπόρου εργάτη, αγρότη και νεολαίου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου όπου Γης.

Αναδεικνύουμε την αντικειμενική απαίτηση να σηκώσει κεφάλι ο λαϊκός παράγοντας, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να βάλει εμπόδια στα επικίνδυνα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Να αντιμετωπίσει τον φασισμό, που είναι γέννημα του καπιταλισμού, και τελικά να ανατρέψει την εξουσία του κεφαλαίου, το εκμεταλλευτικό σύστημα, στα πλαίσια του οποίου αναπαράγονται οι αντιθέσεις και πυκνώνουν οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και τη γεωστρατηγική ισχύ.

Είμαστε περήφανοι για τις λαμπρές σελίδες της Ιστορίας, που έγραψε ο λαός μας με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, που δημιούργησε την εποποιία του ΔΣΕ.

Ο ΕΛΑΣ, δημιούργημα του ΚΚΕ, έφτασε να απαριθμεί 77χιλ τακτικούς και 50χιλ. έφεδρους μαχητές. Στηρίχτηκε από το λαό, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στις γραμμές του. Ήταν η πιο σημαντική κατάκτηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ήταν στρατός στην υπηρεσία του.

Ο ΕΛΑΣ ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη, μαζική, αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα, η οποία τον Οκτώβρη του 1944 απελευθέρωσε τη χώρα από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα.

Ο λαός μας ταυτόχρονα με την ένοπλη πάλη οργάνωσε τον αγώνα του και με άλλες μορφές πάλης. Οργάνωσε συσσίτια, σώζοντας το λαό από την πείνα, συλλαλητήρια, απεργίες για εργατικά δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες, ενάντια στην επιστράτευση, την οποία και απέτρεψε .

Ο πολύμορφος αγώνας του λαού μας επιβεβαίωσε ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται ασίγαστα και κατά την περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο πλαίσιο της οποίας προετοιμάζονταν αγωνιστές και για τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση. Η πάλη του λαού δυσκόλεψε τους ναζί κατακτητές, τους υποχρέωσε να ακυρώσουν αποφάσεις τους.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ αναδεικνύουμε, την πραγματική ιστορία, το απαράμιλλο λαϊκό έπος που απέδειξε ότι όταν ο λαός αποφασίσει μπορεί να νικήσει. Μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό σε όφελός του, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να τα βάλει με τον ταξικό αντίπαλο, που ευθύνεται για τον φασισμό και τον πόλεμο, όση δύναμη κι αν έχει αυτός, και να νικήσει.

Μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα, την Ειρήνη, την ελευθερία και τα δικαιώματά του, με την προσφορά του στον αγώνα, με θυσίες και πίστη στο δίκιο του, για ένα καλύτερο μέλλον, για την ευημερία του.

Η πολύτιμη εμπειρία από τους αγώνες του λαού μας, την περίοδο 1940-1949, απαντάει στις σύγχρονες συνθήκες, ενισχύει τον αγώνα της εργατικής τάξης, τη δύναμη του λαού, που μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από εκείνη του ισχυρού ταξικού αντίπαλου.

Σήμερα, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την εμπλοκή της χώρας μας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο, η θέση του λαού μας πρέπει να είναι με το πλευρό των άλλων λαών και με κανένα από τα στρατόπεδα των ληστών.

Έχουν εγκληματικές ευθύνες η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, όλων των αστικών κομμάτων που συναινούν, με μικρές διαφοροποιήσεις, στην εμπλοκή της χώρας, μετατρέποντάς τη σε απέραντη ΝΑΤΟική Βάση, σε ορμητήριο πολέμου, σε στόχο αντιποίνων για να υπηρετηθούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αστικής ελληνικής τάξης.

Η λαϊκή πάλη πρέπει να στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους, που διεξάγουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μέχρι την οριστική ήττα τους, ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που οδηγούν σε κρίσεις και πολέμους, που είναι αποτέλεσμα των αντιφάσεων και των αντιθέσεων του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι συνέπειες που τις πληρώνουν ακριβά οι λαοί.

 

Προηγούμενο άρθροΧρηματοδοτείται με 10,8 εκ. ευρώ η κατασκευή από τον ΦοΔΣΑ 7 ΣΜΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Επόμενο άρθροΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας / 15 Μαΐου: Ψηφίζουμε όλοι και τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό