Αρχική Eπικαιρότητα Πέθανε η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, η “αρχόντισσα” του νησιώτικου τραγουδιού

Πέθανε η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, η “αρχόντισσα” του νησιώτικου τραγουδιού

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης, η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη, μία μεγάλη μορφή της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, η “αρχόντισσα” η “αηδόνι” του νησιωτικού τραγουδιού, όπως την αποκαλούσαν. Η σπουδαία τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της και τους δικούς της ανθρώπους.

Η κόρη της, Ελένη Λεγάκη έκανε μία ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook, δημοσιεύοντας μία παλαιότερη φωτογραφία με την ίδια και την μητέρα της, γράφοντας: “Όταν οι στιγμές ήταν ακόμη ξέγνοιαστες”.

Ποια ήταν η Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Το “αηδόνι” του νησιώτικου τραγουδιού γεννήθηκε το 1931 στη Νάξο. Κόρη του βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη. Από τα έντεκα (11) παιδιά που θα κάνουν, θα επιζήσουν τα πέντε. Η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας, και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης. Με την Ειρήνη μωρό, η οικογένεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα (εδώ θα γεννηθεί και ο Γιώργος). Στην Κατοχή θα επιστρέψουν στο νησί. Θα δουλέψει ως οικοδόμος ο Μιχάλης αλλά παράλληλα θα διαπρέπει σε εκδηλώσεις με το βιολί του . Μετά την κατοχή αρχίζει και η ενασχόληση του Γιώργου με το βιολί ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση.

Μετά την απελευθέρωσή, το ραδιόφωνο αρχίζει και αναζητά εκπροσώπους από κάθε μέρος της Ελλάδας παραδοσιακούς οργανοπαίχτες προκειμένου να παίζουν ζωντανά στις εκπομπές του. Έτσι σε μία ακρόαση του Σίμωνα Καρρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Προιστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται και ο λαουτιέρης Δημήτρης Φυρογένης, θείος της Ειρήνης. Όταν μετά από λίγο καιρό ο Καρράς του ζητάει κάποιον να τον βοηθάει στο τραγούδι, εκείνος σκέφτεται την 20χρονη ανηψία του Ειρήνη. Αρχικά κρυφά από τον πατέρα της εκείνη τραγουδάει στο «Σταθμό». Εκείνος στην αρχή αντιδρά, αλλά στη συνέχεια ενσωματώνεται στο συγκρότημα, το οποίο το 1955 – 1956 μαζί με την Άννα Καραμπεσίνη, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.