Αρχική Χωρίς κατηγορία Τέταρτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα: Τι γνωρίζουμε έως σήμερα – Τι εξετάζει...

Τέταρτη δόση εμβολίου στην Ελλάδα: Τι γνωρίζουμε έως σήμερα – Τι εξετάζει η επιτροπή

Πολύ πρόωρη φαίνεται να θεωρεί η Ελλάδα τη συζήτηση για τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό. Από τι θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα στο «χάρτη» των εμβολιασμών.
Να κλείσει κάθε συζήτηση προς το παρόν για μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα επιχειρούν το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Αν και η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όλων των ηλικιών άνοιξε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, επιστήμονες εντός και εκτός Ελλάδος παραμένουν σκεπτικοί για το ενδεχόμενο 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sputnikη Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητά για τις αναμνηστικές δόσεις με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται σε εβδομαδιαία βάση.
Παρά λοιπόν το γεγονός ότι ο διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, εκτίμησε ότι η παραλλαγή Όμικρον εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης, η διεθνής και εγχώρια επιστημονική κοινότητα έχει αντίθετη άποψη.
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συμφωνούν σε συζητήσεις τους ότι οι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.
Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.01.2022

Αναμνηστική δόση για παιδιά

Στο τραπέζι της Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται επί του παρόντος, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, η αναμνηστική δόση μόνο για παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Αυτό αναμένεται να αποφασιστεί ως τον Μάρτιο καθώς αξιολογούνται τα δεδομένα των εμβολίων σε συνάρτηση με παραμέτρους που αφορούν μεταξύ άλλων τα δεδομένα νόσησης παιδιών από τον κορονοϊό.
«Όμως γι’ αυτά τα παιδιά αναμένεται να είναι η τρίτη και όχι η τέταρτη δόση» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι της επιτροπής.
Ρόλο στις αναμνηστικές δόσεις θα παίξει η απαρχή μιας ενδημικότητας του ιού, κάτι που αν συμβεί στους επόμενους μήνες θα σημαίνει με απλά λόγια ότι ο κορονοϊός δεν θα είναι πιο σοβαρός από τον ιό της γρίπης.
Τότε θα χρειάζεται ο ετήσιος εμβολιασμός, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τη γρίπη, ωστόσο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με καινούργια εμβόλια που θα προλαμβάνουν τη μεταδοτικότητα – πέρα από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο από τα οποία αποδεδειγμένα προφυλάσσουν τα σημερινά εμβόλια.
Εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022

«Χρειάζονται νέα εμβόλια για τα νέα στελέχη»

«Η εξέλιξη στους εμβολιασμούς δεν είναι να επαναλαμβάνουμε τα εμβόλια που υπάρχουν και που στηρίζονται στο πρώτο στέλεχος που βγήκε για τον κορονοϊό. Χρειάζονται νέα εμβόλια που θα προλαμβάνουν όσα νέα στελέχη έχουν προκύψει και όσα θα προκύψουν. Στόχος είναι εμβόλια με μεγαλύτερη χρονική προστασία από τα υπάρχοντα που θα προστατεύουν όχι μόνο από τη σοβαρή νόσηση και θάνατο, αλλά και από τη μεταδοτικότητα» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Επιτροπής.

Ωστόσο το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τη χορήγηση τέταρτης δόσης και μάλιστα υπάρχει η σύσταση για τέταρτη δόση εμβολίου σε όλους τους ενήλικες άνω των 18.
«Κάποια κράτη υιοθετούν την τέταρτη δόση βασιζόμενα σε μελέτες που δείχνουν ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα από την τρίτη δόση τα αντισώματα μειώνονται. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα τα ακολουθήσουμε κι εμείς για τους λόγους που εξηγήσαμε» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.