Αρχική Ν. Αχαΐας Ρούλα Πισπιρίγγου-Πάτρα: Ποια η νοσηλεύτρια-μητέρα των 3 παιδιών που πέθαναν

Ρούλα Πισπιρίγγου-Πάτρα: Ποια η νοσηλεύτρια-μητέρα των 3 παιδιών που πέθαναν

Ποια είναι η Ρουλα Πισπιριγγου, η μητέρα που έχασε τις τρεις κόρες της μέσα σε 3 χρόνια στην Πάτρα;

Το Συνδρόμο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου στο κάδρο των ερευνών. Έρευνες προς πάσα κατεύθυνση για τους θανάτους των παιδιών.

Σύγχυση επικρατεί μετά την είδηση που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας ότι έχει διαβιβαστεί αίτημα να πραγματοποιηθεί εκταφή της σορού της 9χρονης Τζωρτζίνας, του τελευταίου παιδιού που έχασαν ο Μάνος Δασκαλάκης και η σύζυγός του Ρούλα Πισπιρίγκου, οι οποίοι βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία, θρηνώντας τον θάνατο και των τριών παιδιών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών διαψεύδουν την είδηση και επισημαίνουν ότι ακόμα είναι νωρίς για μια τέτοια κίνηση, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γνωστός γενετιστής θα μελετήσει τους φακέλους των τριών παιδιών αλλά και τις απαντήσεις των ιστολογικών/τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης, μόλις εκδοθούν τα αποτελέσματα.

Η είδηση ωστόσο ότι μετά την εισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση των θανάτων των τριών αδελφών που πέθαναν μέσα σε 3 χρόνια με τους γιατρούς να μην έχουν δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, ο φάκελος της υπόθεσης θα αποσταλεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αθηνών έχει προκαλέσει ερωτηματικά.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν υπάρχει κάποιο στοιχείο το οποίο «ώθησε» την εισαγγελέα να δώσει διαταγή για εξονυχιστική διερεύνηση της υπόθεσης, ωστόσο σύμφωνα με το pelop.gr, στο εισαγγελικό γραφείο έχουν φθάσει πληροφορίες κυρίως από ιατρικούς και ιατροδικαστικούς κύκλους, της Πάτρας και της Αθήνας που τον ανάγκασαν να «διευρύνει» ακόμη περισσότερο την έρευνα και να της δώσει «άλλη διάσταση».

Αίσθηση πάντως κάνουν οι πληροφορίες ότι η μητέρα της Ίριδας, της Μαλένας και της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου είναι νοσηλεύτρια και είχε γνώσεις χορήγησης ενέσεων και φαρμάκων.

Η Ρουλα Πισπιριγγου πριν λίγους μήνες μάλιστα φέρεται να παρακολούθησε σεμινάρια εγκληματολογίας χωρίς βέβαια να σημαίνει κάτι αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι οι έμπειροι Αξιωματικοί του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά ζωής Αττικής θα διερευνήσουν όλα τα στοιχεία και τα σενάρια για τους θανάτους των τριών κοριτσιών οι οποίοι αποδόθηκαν αρχικά σε «αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών», μέσα στον χώρο του νοσοκομείου, και μάλιστα χωρίς την παρουσία γιατρών και νοσηλευτών. Οι αστυνομικοί θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» όλα τα στοιχεία και η έρευνα θα κατευθυνθεί προς πάσα κατεύθυνση.

Γιατροί, νοσηλευτές, ιατροδικαστές, οι οποίοι συνένταξαν εκθέσεις για τους μυστήριους θανάτους, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς θα κληθούν να καταθέσουν στο πλαίσιο της Προκαταρτικής Εξέτασης. Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας φαίνεται να είναι ο πιο «μυστήριος», ενώ τα τρία κοριτσάκια δεν πέθαναν από την ίδια αιτία, σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Το «Συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου»
Ακόμα και αν ακούγεται εξωφρενικά παράλογο, οι αξιωματικοί θα ερευνήσουν μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο της ανθρωποκτονίας, με το pelop.gr να αναφέρει ότι οι Αρχές έχουν λάβει πληροφορίες (παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι έχουν ιατρικό λόγο που επήλθαν) για το ενδεχόμενο ύπαρξης Συνδρόμου Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, μία κλινική διαταραχή μέσω της οποίας ένα άτομο βλάπτει κάποιο άλλο επινοώντας ασθένειες. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες θα γίνουν προς κάθε κατεύθυνση και διερευνηθεί ακόμα και η πιο απίθανη φαινομενικά εκδοχή.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο enikos.gr σημείωσε ότι σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας, οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν θα δώσουν απάντηση καθώς είναι πιθανόν η ενέργεια να έγινε με την ενέσιμη χορήγηση κάποιας θανατηφόρας ουσίας από άτομο που έχει αντίστοιχες γνώσεις. Υπάρχουν όμως ουσίες που δεν ανιχνεύονται και προκαλούν θάνατο λόγω ανακοπής, όπως η ινσουλίνη.

Τα σεμινάρια Εγκληματολογίας που παρακολούθησε η Ρούλα Πισπιρίγκου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής «Αλήθειες με τη Ζήνα», η επιβεβαιώθηκε η είδηση που μετέδωσε χθες ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ότι η μητέρα των παιδιών Ρουλα Πισπιριγκου η οποία είναι νοσηλεύτρια, παρακολουθούσε το 2021 σεμινάρια Εγκληματολογίας, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει κάτι.

Μαστοράκου: Άλυτο μυστήριο ο θάνατος των παιδιών

Νωρίτερα, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου μίλησε για τα αναπάντητα ερωτηματικά γύρω από την τριπλή τραγωδία: «Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Η θλίψη στην ιατρική κοινότητα εδώ είναι μεγάλη και ειδικά στους θεράποντες ιατρούς που έδωσαν την ψυχή τους για να σώσουν τα παιδιά. Είχαν νοσηλευτεί σε 4 νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δύο στην Πάτρα και δύο στην Αθήνα, έχουν εμπλακεί πολύ έμπειροι συνάδελφοι και η απορία είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση που να μπορεί να αποτυπώσει τι ακριβώς έγινε» είπε και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης Τζωρτζίνας θα ρίξουν «φως» στην υπόθεση.

«Καταρχήν με την παρέμβαση της δικαιοσύνης την οποία χαιρετίζουμε θα ανοίξουν πάλι όλοι οι φάκελοι και θα δημιουργηθεί μια έρευνα συνολικά και για τα 3 παιδιά. Τα 3 περιστατικά είναι εντελώς διαφορετικά. Το πρώτο παιδί που είχε αποτυπωθεί από τον ιατροδικαστή αγενεσία φλεβόκομβου που είναι μια πολύ σπάνια πάθηση και οδήγησε το παιδί 7 μηνών να πεθάνει, ουσιαστικά θα τεθεί υπό διερεύνηση, υπάρχει σαν οντότητα επιστημονική. Το δεύτερο παιδί είχε λευχαιμία, πήγαινε εξαιρετικά καλά και η εικόνα που έχουμε από τους γιατρούς ότι δεν υπήρχε λόγος επιστημονικά να δικαιολογεί τον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού.

Στην τρίτη περίπτωση υπήρχε μια νοσηλεία στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο στην αρχή όπου ενώ ήταν υπό την στενή παρακολούθηση του ιατρικού team, κάθε μια ώρα περνούσε γιατρός, υπήρχε το παιδί σε μόνιτορ, ξαφνικά σε πολύ λίγα λεπτά, μετά από 20 λεπτά από την τελευταία επίσκεψη της γιατρού το παιδί βρέθηκε να είναι σχεδόν νεκρό, οπότε έγινε ανάνηψη από τους θεράποντες και ύστερα το παιδί μετακομίστηκε σε ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρίου σε πολύ άσχημη κατάσταση και πραγματικά δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, πώς ένα παιδί που ο γιατρός μόλις έχει περάσει, το έχει δει και υπάρχει μόνιτορ, κατέρρευσε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά.

Όλα αυτά θα τεθούν τώρα στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί θα πρέπει να μιλήσουν και οι γιατροί συνολικά και για τα 3 περιστατικά. Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας μπορεί να διαταχθεί εκταφή και των 2 μικρότερων κοριτσιών, αν θεωρήσει η δικαιοσύνη ότι μπορεί να βρεθούν απαντήσεις» ανέφερε η κυρία Μαστοράκου.

Μιλώντας για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών, ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων εξήγησε ότι οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» το θάνατο, καθώς δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. «Όταν έχουμε παιδιά νοσηλευόμενα, δηλαδή δεν κατέληξαν αιφνιδίως στο σπίτι τους, έχουν κάποιες ασθένειες, νοσηλεύονται και απ’ ότι φαίνεται καταλήγουν από έναν λόγο, μάλλον άσχετο με την ασθένεια την οποία προείχαν, άρα σημαίνει ότι όντως χρειάζεται διερεύνηση», τόνισε.

Την ανάθεση της υπόθεσης στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών σχολίασε ο Δημοσθένης Πάκος πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αθήνας σημειώνοντας ότι φαίνεται να υπάρχουν «κενά». Ο ίδιος ζήτησε από όλους να είναι προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους και να περιμένουν να διεκπεραιωθεί η έρευνα.

Η δήλωση των γονέων

Ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Καράμπελας με δήλωση του εκ μέρους των γονέων ζητά να σταματήσουν οι ανακρίβειες σχετικά με τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας και ειδικά κάποια δημοσιεύματα που προέκυψαν ιδιαίτερα μετά την απόφαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διαλεύκανση της αιτίας του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας.

Η οικογένεια ευχαριστεί την κοινωνία της Πάτρας και όλη την Ελλάδα για την στήριξη που έχουν λάβει όλο αυτό το διάστημα, ενώ παρουσιάζει και το χρονικό της υπόθεσης, από το 2019, όταν έφυγε από τη ζωή η Μαλένα, μέχρι σήμερα.

Η ανακοίνωση:

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:

«Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν.

Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι γιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

Πηγή: https://www.diaforetiko.gr/