Αρχική Eπικαιρότητα Επίσημο: Από τις 18 Αυγούστου οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους -Πιάνουν «δουλειά» και...

Επίσημο: Από τις 18 Αυγούστου οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους -Πιάνουν «δουλειά» και οι ρητινοπαραγωγοί

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των πυρόπληκτων, τις αναδασώσεις και την αξιοποίηση των ρητινοπαραγωγών παραγωγών παρουσίασε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή ιδιωτών στη διαδικασία, ο κ. Πέτσας είπε πως «είναι άλλο πράγμα ο ιδιώτης που αναλαμβάνει κάτι και μπορεί να αναθέσει την μελέτη όπου θέλει και άλλο η διαδικασία που έκανε η Κυβέρνηση και προχθές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα δράσεις».

Οι ρητινοπαραγωγοί θα αξιοποιηθούν στα έργα ανάπλασης
Οπως εξήγησε, «το βασικό ζήτημα δεν είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων. Όταν μιλάμε για τέτοια μεγάλη καταστροφή, μπορεί μια δυνατή βροχή να κατεβάσει από το βουνό έναν μεγάλο όγκο φερτών υλικών και να έχουμε προβλήματα».
Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «οι δασοπυροσβέστες είναι μία από τις επιλογές για το μέλλον, υπάρχουν πλάνα και για τους ρητινοπαραγωγούς, κυρίως στην Εύβοια, που θα αξιοποιηθούν στα έργα ανάπλασης των περιοχών, που θα απαιτήσουν πολλά χρόνια, προκειμένου να έχουν εισόδημα και να παραμείνουν στους τόπους τους». Από τις καταγραφές που υπάρχουν, το πλάνο αφορά 800 ρητινοπαραγωγούς στην Εύβοια και 100 στα Γεράνεια Όρη.

Επίσημο: Από την Τετάρτη 18 Αυγούστου οι αποζημιώσεις
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων, ο κ. Πέτσας είπε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ότι τα ποσά που δίνονταν μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις ως πρώτη ενίσχυση, ύψους 600 ευρώ, «ενσωματώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που ανοίγει την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, προκειμένου να πάρουν άμεσα τα χρήματα των ενισχύσεων, μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης ότι έχουν υποστεί ζημιά. Τα πρώτα χρήματα μπαίνουν αυτόματα με την δήλωση και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αυτοψιών, θα γίνει και η πλήρης καταβολή των ενισχύσεων», που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, αναλόγως των καταστροφών και αν γίνεται λόγος για κατοικία η επιχείρηση.

Ο αν. ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι η διαδικασία αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με όσα ίσχυαν προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας ότι «υπάρχουν αιτήσεις για αποζημιώσεις από το 2017, που ακόμη οι αγρότες δεν έχουν πάρει χρήματα από τον ΕΑΓΑ. Από τον «Ιανό» και μετά, έχουν αλλάξει οι διαδικασίες και τα χρήματα πιστώνονται μέσα σε τέσσερις μήνες».

Για το 112
«Η συγγνώμη του Πρωθυπουργού δείχνει ότι οι πολίτες που επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε βάλει ψηλά τον πήχη και σε αυτόν ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός», είπε ο κ. Πέτσας, ενώ απέρριψε και αιτιάσεις ότι δεν υπάρχουν πρόσωπα στην Κεντροδεξιά, γι΄ αυτό και επελέγη ο Σταύρος Μπένος για να ηγηθεί της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας.

«Οι οργανωμένοι εθελοντές είναι πάντοτε κάτω από το σχέδιο “Ιόλαος” της ΓΓΠΠ για τις φωτιές. Δεν πρέπει όμως άναρχα, οι συμπολίτες μας που έχουν συναισθηματικό δεσμό με τις περιουσίες τους να μένουν για να βοηθήσουν την κατάσβεση, διότι αυτό είναι επικίνδυνο», απάντησε, ερωτηθείς για το αν η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει την τακτική της εκκένωσης οικισμών, μέσω και του “112”».

Προηγούμενο άρθροΘάνατος λουόμενου στο Πορτοχέλι
Επόμενο άρθροΠΑΤΡΑ: Εξαφάνιση – θρίλερ