Αρχική Eπικαιρότητα Κικίλιας: Εμβολιαζόμαστε κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Κικίλιας: Εμβολιαζόμαστε κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca

Παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει στην Ευρώπη με το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.

«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του και δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής . Χθες μίλησε υπέρ του οφέλους των εμβολιασμών», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA μετά την ενημέρωση ότι η Δανική Αρχή Υγείας έχει αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca καθώς διεξάγεται έρευνα σχετικά με αναφορές θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτά τα συμβάντα, τα οποία δεν αναγράφονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το εμβόλιο.

Η θέση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενώ διερευνώνται τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η PRAC εξετάζει ήδη όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβους αίματος, που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για την COVID-19 της AstraZeneca.
Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.