Αρχική Περ. Πελοποννήσου Περιφερειακό Συμβούλιο: Ζητούν συνεδρίαση για εκλογικό νόμο

Περιφερειακό Συμβούλιο: Ζητούν συνεδρίαση για εκλογικό νόμο

Πρόταση έκτακτης συνεδρίασης (με τη διαδικασία του 1/3) του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, για τον εκλογικό νόμο, κατέθεσαν 15 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Την πρόταση υπογράφουν οι: Γιώργος Δέδες, Ευγενία Δημητρακοπούλου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Μαρία Βεργινάδη, Αναστάσιος Μποζίκης, Χρήστος Καρούζος (“Νέοι Δρόμοι”), Γιάννης Μπουντρούκας, Νίκος Γκιλίτσης (“Πελοποννησιακή Συμμαχία”), Νίκος Γόντικας, Γιάννης Κελάρης (“Λαϊκή Συσπείρωση”), Θανάσης Πετράκος, Δημοσθένης Δρούγκας (“Αγωνιστική Συνεργασία”), Δήμητρα Λυμπεροπούλου (“Πράσινη Πελοπόννησος”) και Παναγιώτης Κάτσαρης (“Ανταρσία στο Μοριά”).
Αναλυτικά η πρόταση:
“Ζητάμε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με βάση με βάση το άρθρο 167 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4555/2018 και όπως ισχύει με την εγκύκλιο της 20 Αυγούστου 2019 του Υπουργείου Εσωτερικών μετά από 6 ημέρες όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος, για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις σε τρία σημαντικά κατά τη γνώμη μας ζητήματα, εκ των οποίων τα δύο μάλιστα εκκρεμούν εδώ και καιρό.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
1) Να συζητηθεί η ανάκληση της υπ’ αριθμόν 409/2020 απόφασης που δημοσιεύθηκε στις 26/11/2020 και αφορούσε την «Έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου “Οριοθέτηση – διευθέτηση του ποταμού Ερασίνου”», όπως είχε δεσμευτεί ο κύριος περιφερειάρχης μετά τη συζήτηση της επερώτησης από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Καρούζο. Η αίτησή μας αυτή δικαιολογείται διότι στη 1/12/2020 το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Κίου και στις 3/12/2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άργους – Μυκηνών ομόφωνα αποφάσισαν ότι διαφωνούν με το συγκεκριμένο έργο.
2) Ζητούμε να αποφασίσει το ΠεΣυΠ να βιντεοσκοπούνται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και να αναρτώνται στο web TV της ιστοσελίδας της Περιφέρειας, ώστε ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος, ο κάθε πολίτης και ο κάθε δημοσιογράφος να μπορεί να ενημερώνεται αναλυτικά για τις συζητήσεις και τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής. Επίσης να αποστέλλονται μαζί με την ημερήσια διάταξη και στους δημοσιογράφους οι εισηγήσεις των θεμάτων της Οικονομικής Επιτροπής. Η πρότασή μας αυτή αιτιολογείται από το γεγονός του ότι η Οικονομική Επιτροπή, μετά τις γνωστές αποφάσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, έχει γίνει πλέον υπερόργανο, το οποίο συζητά και αποφασίζει για τα περισσότερα από τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πριν ήταν στην αρμοδιότητα του ΠεΣυΠ. Συνεπώς η θετική απόφαση του κ. περιφερειάρχη να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου οι επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, δεν είναι πλέον αρκετή.
3) Ζητάμε να συζητηθεί το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, του νέου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών», το οποίο ήδη έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει εισαχθεί στη Βουλή και θα έχει ψηφιστεί. Έχουμε τη γνώμη ότι οφείλουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε το θέμα, ώστε να παρέμβουμε με απόφασή μας στη δημόσια διαβούλευση μια και πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει ριζικά τον εκλογικό νόμο και όχι μόνο για την αυτοδιοίκηση”.

Προηγούμενο άρθροΚορονοϊός: 733 νέα κρούσματα και 21 θάνατοι – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Επόμενο άρθροΈστειλαν «Μετακίνηση 6» για Πάτρα; Οπαδοί του Ιωνικού στο γήπεδο της Παναχαϊκής παρά την απαγόρευση