Αρχική Ν. Αρκαδίας Πρώτος χρόνος για τη δημοτική αρχή του Κώστα Τζιούμη- Το θετικό πρόσημο,...

Πρώτος χρόνος για τη δημοτική αρχή του Κώστα Τζιούμη- Το θετικό πρόσημο, η διαχείριση κρίσεων και τα περιθώρια βελτίωσης!

Συμπληρώθηκε ακριβώς ένας χρόνος από τη στιγμή κατά την οποία ανάλαβε καθήκοντα η δημοτική αρχή του Κώστα Τζιούμη (1/9/2019 – 1/9/2020).

Με αυτή την αφορμή, ο Δήμαρχος της Τρίπολης προχώρησε σ’ έναν συνοπτικό απολογισμό. Η αλήθεια είναι ότι ο απολογισμός έγινε με τρόπο σύγχρονο, μέσα από το διαδίκτυο και τα social media. Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στην Τρίπολη.

Ήταν μία έξυπνη και εύστοχη ιδέα, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εποχής του internet.

Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο και μόνο που έγινε απολογισμός, είναι θετικό. Άλλωστε, είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην περιοχή μας.

Το ιδανικό βέβαια είναι να γίνει ένας ανοιχτός, δημόσιος απολογισμός, με διάλογο, ερωτήσεις και απαντήσεις, με την παρουσία δημοτών. Αλλά, αυτό εξαρτάται από τον … κορωνοϊό. Στη δημοτική αρχή πάντως θέλουν το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε έναν αναλυτικό απολογισμό και να ακούσουν προτάσεις, ιδέες και κριτικές. Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα γίνει.

Στον απολογισμό του πρώτου έτους, υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως τα 33 έργα που ήδη δημοπρατήθηκαν, οι νέες παιδικές χαρές που σύντομα θα αποκτήσει η πόλη και τα χωριά, οι ασφαλτοστρώσεις, οι πεζοδρομήσεις, οι προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα έργα ύδρευσης και πολλά άλλα.

Κρίσιμο για τη δημοτική αρχή ήταν και το θέμα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Βρέθηκε μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση (κλείσιμο χωματερής με δικαστική απόφαση) και διαχειρίστηκε το πρόβλημα αυτό με τρόπο που δεν γέμισε η πόλη με σκουπίδια και δεν έζησε εφιαλτικές στιγμές που βίωσε κατά το παρελθόν.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι αυτός ο πρώτος χρόνος, κατά το ήμισυ τουλάχιστον, σημαδεύτηκε από την κρίση της πανδημίας, με τη δημοτική αρχή να έχει κληθεί (όπως συνέβη βέβαια σε όλη τη χώρα) να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Έγιναν όλα σωστά; Σαφέστατα και όχι.Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και περαιτέρω επιτάχυνσης παραγωγής έργου, μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, παρά τα οποία λάθη έγιναν τον πρώτο χρόνο, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στους Αντιδημάρχους του, ώστε να συνεχίσουν τη θητεία τους μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.

Μία κίνηση που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε Αντιδήμαρχο να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να διατηρήσει τα θετικά στοιχεία και να διορθώσει τα κακώς κείμενα του πρώτου έτους, ώστε ο δεύτερος χρόνος να είναι πιο παραγωγικός.

Κανείς δεν έχει δικαίωμα για εφησυχασμό.

Πηγή: «Καλημέρα Αρκαδία»