Αρχική Eπικαιρότητα Ο Αρκάς Μηνάς Αρτόπουλος ξεκαθαρίζει: “Η ανοσμία είναι ανησυχητική, όταν δεν συνοδεύεται...

Ο Αρκάς Μηνάς Αρτόπουλος ξεκαθαρίζει: “Η ανοσμία είναι ανησυχητική, όταν δεν συνοδεύεται από μπούκωμα στη μύτη”

Στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» του Star φιλοξενήθηκε ο Αρκάς Διευθυντής του Νοσοκομείου «Μητέρα», Χειρουργός, Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Μηνάς Αρτόπουλος, με αφορμή τις αναφορές που έχουν γίνει από την επιστημονική κοινότητα σχετικά με το αν η απώλεια όσφρησης αποτελεί ένδειξη για κορωνοϊό σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Ειδικότερα, ο κ. Αρτόπουλος είπε ότι όσα προκύψει τελευταία σχετικά με τη ανοσμία και την αγευσία και τη σχέση τους με τον κορωνοϊο, «αυτό δεν έχει να κάνει με ένα μπούκωμα στη μύτη, αλλά μια ανοσμία που δεν συνοδεύεται με μπούκωμα. Χωρίς όσφρηση, χωρίς γεύση, αλλά χωρίς να είναι μπουκωμένη η μύτη. Όταν έχουμε αλλεργική ρινίτιδα, έχουμε μπούκωμα στη μύτη. Είναι ακόμα η ιγμορίτιδα, οι πολύποδες, να δημιουργήσουν ένα μπούκωμα και να προκαλέσουν ανοσμία.
Όμως, η ανοσμία που συζητάμε περί κορωνοϊού δεν έχει να κάνει με μπούκωμα, έχει να κάνει με το οσφρητικό νεύρο. Αυτό πρέπει να το ξεχωρίσουμε.»
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «όταν δεν έχουμε όσφρηση, είναι λογικό να επηρεάζεται η γεύση. Από κει και πέρα, αυτό που προέκυψε από τη διεθνή κοινότητα είναι ότι πάρα πολλοί από τους νοσούντες είχαν σε ένα ποσοστό 20-60% συνοδό ανοσμία. Υπήρχε δεν η παρατήρηση ότι αυτή η ανοσμία μπορούσε να ήταν και το πρώτο σύμπτωμα. Κάποιος που δεν έχει μπούκωμα, αλλά αισθάνεται ότι έχει χάσει την όσφρησή του και τη γεύση του, πρέπει να θεωρήσει ότι πάσχει με κορωνοϊό, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.»
Τέλος, είπε ότι δεν πρέπει να χορηγείται κορτιζόνη, διότι στην περίπτωση που είμαστε θετικοί στον κορονωϊό, η κορτιζόνη μπορεί να κάνει πιο επιθετικό τον ιό.

https://youtu.be/c0eJHAZUds0


Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr