Αρχική Eπικαιρότητα Ο «οδηγός» του Χρίστου Δήμα στους πολίτες για τις πρωτόγνωρες καταστασεις που...

Ο «οδηγός» του Χρίστου Δήμα στους πολίτες για τις πρωτόγνωρες καταστασεις που βιώνει η χώρα μας

Ο Κορίνθιος Υφυπουργός Χριστος Δημας με ανάρτηση του στο Facebook, ενημερώνει τους πολιτες για τα νέα μέτρα της κυβέρνηση τονίζοντας την ψυχραιμία και την ατομική εύθυμη όλων των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες ώρες:

Η ανάρτηση του:

Ζούμε πράγματι πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως απαιτείται από όλους μας ατομική και κοινωνική ευθύνη και ψυχραιμία.

Πρώτο μας μέλημα είναι προφανώς η δημόσια υγεία και η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εδώ είναι που έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία η έννοια της ατομικής ευθύνης, διότι όλοι μας δυνητικά μπορούμε να προσβληθούμε και να μεταδώσουμε τον κορωνοιο, ακόμα και αν νιώθουμε δυνατοί. Για αυτό οφείλουμε να προστατεύσουμε τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι δυστυχώς σημαντικές.

Η κυβέρνηση έπεισε την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην υφίσταται φέτος ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3.5%, πράγμα το οποίο μας δίνει δημοσιονομικό χώρο ώστε να λάβουμε κάποια απαραίτητα μέτρα για την αγορά.

Είναι κατανοητό πως δεν λύνονται όλα τα προβλήματα, όμως παρουσιάστηκε σήμερα μία δέσμη μέτρων για την οικονομία, την αγορά και την εργασία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει –εν μέρει τουλάχιστον- τις επιπτώσεις από την πρωτοφανή αυτή κατάσταση.

Μεταξύ άλλων:

Αναστέλλονται για 4 μήνες:

-καταβολή οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ

-Καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών

-Καταβολή δόσεων και ρυθμίσεων

Προϋπόθεση για αναστολή είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

-Αποζημίωση 800 ευρώ για όσους σταμάτησαν να εργάζονται ή ανεστάλη η σύμβαση λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. Ευρώ. Επίσης, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες,

-Μείωση ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

  • Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους , για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προβλέπεται η αναστολή των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων για 4 μήνες.

-Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

-Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορωνοϊό.

-Σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.

-Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

-Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

-Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

-Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

  • παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

Όσοι κάνουν απολύσεις θα μείνουν έξω από τα μέτρα και όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας.

Κάθε ένας από εμάς αναλαμβάνει και μια υποχρέωση. Οι εργοδότες αναλαμβάνουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στο δύσκολο εργασιακό περιβάλλον.Το κράτος αναλαμβάνει στην υποχρέωση απέναντι σε όλους. Την κρίση πρέπει να την ξεπεράσουμε ενωμένοι.