Αρχική Eπικαιρότητα Θ.Μπάκας: Ο κοροναϊός απειλεί και το real estate

Θ.Μπάκας: Ο κοροναϊός απειλεί και το real estate

Τα κρούσματα σε γειτονικές χώρες αποτελούν την άμεση απειλή των επενδύσεων

Την ελληνική αγορά ακινήτων άρχισε να μολύνει ο κορονοιος , αρχικά λόγω της θανατηφόρου επιδημίας στη χώρα του δράκου, όπου, πολλοί Κινέζοι επενδυτές που στοχεύουν στην Golden Visa με την αγορά ακινήτου, σήμερα είναι αποκλεισμένοι .

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση πολιτικής αεροπορίας της Κίνας, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ακινητοποιημένα τα 2/3 των επιβατικών αεροσκαφών της χώρας. Η αεροπορική εταιρεία Air China διέκοψε το δρομολόγιο Αθήνα – Πεκίνο. Όλες οι αεροπορικές αποφεύγουν πτήσεις προς την Κίνα εκτός από τις αραβικές που πετάνε πάνω από το Ιράν.

Ήδη, η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία από Κινέζους επενδυτές είναι ανύπαρκτη, ακόμη και οι τυχόν επικοινωνίες μέσω e-mail Κινέζων ενδιαφερόμενων με κτηματομεσίτες είναι πλέον μειωμένες. Σε αντίθετη περίπτωση, το 2020, βάση των εκτιμήσεων της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρονιά των Κινέζων επενδυτών για την Ελλάδα με 800εκατ.€ προγραμματισμένες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία της χώρας μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το πρόγραμμα Golden.

Μην ξεχνάμε ότι οι Κινέζοι αποτελούν περίπου το 70% των επενδυτών ακίνητης περιουσίας που αξιοποιούν το πρόγραμμα Golden visa (αγορά άνω των 250.000 ευρώ), από την αρχή του προγράμματος έως και τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν επενδύσει 4.371 Κινέζοι, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τα μέλη της οικογένειας τους αγγίζουμε τους 13.075.

Παράλληλα, ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία του νέου έτους από την Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά τις εκδόσεις golden visa. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2020 έχουν εκδοθεί σε Κινέζους επενδυτές 242 άδειες διαμονής στην Ελληνική επικράτεια (81 στην Αθήνα), όταν τον Ιανουάριο του 2019 είχαν εκδοθεί Πανελλαδικά 124 άδειες διαμονής.

Σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος των αδειών που εκδόθηκαν εντός του Ιανουαρίου 2020, αφορούν αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2019, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης – γραφειοκρατίας χορήγησης της άδειας διαμονής, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια θετική τάση.

Γενικότερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά το αν και πόσο θα επηρεάσει ο κορωναϊός την οικονομία της χώρα μας, ιδιαίτερα τη στιγμή που η χώρα μας δεν καταγράφει κρούσματα. Σίγουρα όμως δεν θα βγούμε αλώβητοι αν η επιδημία δεν περιοριστεί άμεσα .

Στην περίπτωση, πάντως, που η Κίνα καταφέρει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως είχε κάνει και με τον SARS το 2003, αναμένεται πως οι οικονομίες ανά τον κόσμο θα επανέλθουν γρήγορα, έχοντας βεβαίως διατρέξει προηγουμένως μια οδυνηρή περίοδο.

Για να μπορέσουμε με ασφάλεια να διαπιστώσουμε το πόσο θα επηρεαστεί η εγχώρια κτηματαγορά από την μη έλευση Κινέζων επενδυτών, θα είμαστε σε θέση από τα τέλη του Μαρτίου που θα έχουμε πλέον επικυρωμένα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αριθμό έκδοσης αδειών διαμονής σε επενδυτές ακίνητης περιουσίας.

Περισσότερο ανησυχητικό είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 150, εκ των οποίων 3 αποδείχθηκαν θανατηφόρα. Η Αυστρία σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αυστριακού ταμπλόιντ OE24, διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία για να προλάβει περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κρούσματα στη χώρα είναι πάνω από 180.

Θεωρούμε ότι θα διανύσουμε ένα διάστημα μεγάλης υποτονικότητας στην ελληνική οικονομία, τόσο στον τουρισμό όσο και στην κτηματαγορά λόγω του κορωναϊού στις γειτονικές χώρες αλλά και στη χώρα του δράκου.

Θετική εξέλιξη θα είναι να περιοριστεί άμεσα η εξάπλωση του κορωνοϊού χωρίς κρούσματα στη χώρας μας. Αν η Ελλάδα βγει αλώβητη από κρούσματα του ιού, τότε οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί και πολλές από αυτές έχουν δρομολογηθεί θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος, αλλά μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν απρόβλεπτο κίνδυνο.