Αρχική Eπικαιρότητα Οινούσσες: Συγκλονίζουν οι Κούρδοι που έχασαν τα παιδιά τους στο ναυάγιο

Οινούσσες: Συγκλονίζουν οι Κούρδοι που έχασαν τα παιδιά τους στο ναυάγιο

Οι Νασίρ και Φατμά Ισίκ ξεκίνησαν με τα δύο τους παιδιά το ταξίδι τους για την Ελλάδα, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Πλήρωσαν 7.000 ευρώ στα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο για να πάνε στον… παράδεισο, όπως είπαν στα παιδιά τους. Αλλά τελικά, έζησαν μία κόλαση. Το ζευγάρι των Κούρδων έχασε τα παιδιά του τα ξημερώματα της 27ης Σεπτεμβρίου, στο ναυάγιο στις Οινούσσες.

Συνολικά πέντε παιδιά και δύο γυναίκες από την Τουρκία έχασαν τη ζωή τους, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη. Τα θύματα ετάφησαν στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Χίο. Οι επιζώντες της τραγωδίας κατέθεσαν αιτήσεις για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα και μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Το κουρδικής καταγωγής ζευγάρι των πρώην δικαστών μίλησε στο Euronews για τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσε.

«Ήταν πολύ τρομακτικό. Η θάλασσα ήταν πολύ σκοτεινή τα παιδιά μας έφυγαν από τα χέρια μας και πέθαναν», είπε η Φατμά Ισίκ. «Τα παιδιά δεν ήταν πουθενά. Μια δύο φορές κολύμπησα γύρω από τη βάρκα. Δεν μπορούσα να βρω τα παιδιά. Πιαστήκαμε από τη βάρκα. Ήμασταν σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο σύζυγός της.

Η Φατμά Ισίκ συνελήφθη τρεις φορές μετά το πραξικόπημα. Καταδικάστηκε σε 7,5 χρόνια κάθειρξης για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν. Πέρασε μια εγκυμοσύνη πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Σε ανάλογη θέση έχουν βρεθεί περίπου 4.500 χιλιάδες Τούρκοι δικαστές, οι οποίοι απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν μετά το πραξικόπημα. Για την οικογένεια Ισίκ δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο εκείνος της προσφυγιάς.

«Δεν μπορούσαμε να ζήσουμε, να βρούμε δουλειά, φοβόμασταν μήπως συλληφθούμε γι αυτό κάναμε το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σκεφτόμουν τον μικρό Αϊλάν. Σκεφτόμουν μήπως πάθαιναν το ίδιο και τα δικά μου παιδιά. Δυστυχώς είχαν την ίδια τύχη. Εύχομαι να μην πεθάνουν άλλα παιδιά», ανέφερε η Φατμά Ισίκ.

Πηγή: Euronews