Αρχική Ν. Αχαΐας Ρεκόρ πνιγμών στις θάλασσες της Πάτρας – 7 θάνατοι μόνο μέσα σε...

Ρεκόρ πνιγμών στις θάλασσες της Πάτρας – 7 θάνατοι μόνο μέσα σε 12 ημέρες

Ο πνιγμός του 85χρονου γνωστού πατρινού επιχειρηματία Λευτέρη Κυρούση πριν από ένα εικοσιτετράωρο στη θάλασσα του Αγίου Βασιλείου της Πάτρας, ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο με τα θύματα αυτού του καλοκαιριού, ανεβάζοντας τον αριθμό μόνο μέσα στις τελευταίες 12 ημέρες στους 7.

Συνολικά στις θάλασσες της Δυτικής Ελλάδας ,ο αριθμός των θυμάτων από πνιγμό τις τελευταίες 20 ημέρες ξεπερνά τα 10 , με το γεγονός να προβληματίζει και το ερώτημα σχετικά με το τι φταίει για αυτή την αρνητική «πρωτιά» να ζητά απάντηση.

Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων, μη πραγματοποίηση στον γιατρό πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου μία εξέταση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά άτομα που έχουν υπερβεί το 50 με 55 έτος της ηλικίας τους, η «βουτιά» στη θάλασσα αμέσως μετά το φαγητό και η άγνοια κινδύνου για όσους δεν ξέρουν πραγματικό κολύμπι αλλά πέφτουν στη θάλασσα, είναι σύμφωνα με τον πνευμονολόγο  Δονύση Παπαλεξάτο , που μίλησε στο patrastimes.gr τις βασικές αιτίες των θανάτων αυτών.

«Το κολύμπι είναι όντως μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις για το ανθρώπινο σώμα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χάνονται από πνιγμό νομίζει πως κολυμπάει αλλά στην πραγματικότητα απλά πλατσουρίζει, αγνοώντας τους κινδύνους» επεσήμανε ο κ Παπαλεξάτος για να προσθέσει πως  » τα πάντα καθορίζει η πρόληψη, γεγονός που σημαίνει πως άτομα άνω των 50 – 60 ετών, πριν αρχίσουν τα καλοκαιρινά μπάνια πρέπει να προβούν σε καρδιολογικό και πνευμονολογικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τους επιτρέπεται να κολυμπήσουν σε νερά όπως αυτά της περιοχής μας τα οποία δεν είναι και από τα πιο δύσκολα.

Έλεγχο, γιατί μπορεί ο ηλικιωμένος – κατά κύριο λόγο – από την επαφή με το νερό και τη διαφορά θερμοκρασίας να πάθει ανακοπή, ενώ αν έχει αναπνευστικό πρόβλημα, οι δυνάμεις του δεν θα τον βοηθήσουν με αποτέλεσμα η κόπωση και το νερό να επιφέρουν πνευμονικό οίδημα» .

Ο κ. Παπαλεξάτος τόνισε επίσης ότι «ο πνιγμός με το θαλασσινό νερό είναι απότοκο κάποιας οξείας παθολογικής κατάστασης του ατόμου που λέμε πως πνίγηκε. Συνεπώς ο θάνατος από πνιγμό είναι προϊόν του προβλήματος που προηγήθηκε λίγο πριν συμβεί αυτό».

Ο κ. Παπαλεξάτος πρόσθεσε πως η υπερεκτίμηση των δυνάμεων από έναν  κολυμβητή σε συνδυασμό με το γεγονός πως πολλοί ενω δεν ξέρουν μπάνιο μπαίνουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα όταν έρθουν αντιμέτωποι με ένα ξαφνικό γεγονός ευρισκόμενοι μέσα σε αυτή να μην είναι σε θέση να αντιδράσουν αποτελούν μία ακόμα αιτία των θανάτων από πνιγμό».

Ακούστε τις δηλώσεις εδώ.

Πηγή: patrastimes.gr