Αρχική Περ. Πελοποννήσου Ενίσχυση 3,5 εκ. ευρώ στην Πελοπόννησο από το Πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας

Ενίσχυση 3,5 εκ. ευρώ στην Πελοπόννησο από το Πρόγραμμα Περιφερειακής Αριστείας

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη του Προγράμματος Περιφερειακής Αριστείας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και των ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε Περιφέρειες που χρήζουν ενίσχυσης των επιδόσεών τους στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο αρχικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός της δράσης, που διαμορφώθηκε από τον Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, είναι 45 εκατομμύρια ευρώ και δύναται να αυξηθεί στα 54 εκατομμύρια ευρώ.
Στόχος της προκήρυξης είναι η ενίσχυση της δυνατότητας των ερευνητικών φορέων να υλοποιήσουν ερευνητικά έργα υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αναπτυξιακής σημασίας στις σχετικές Περιφέρειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη δράση έρχεται να συμβάλλει στην εξομάλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων δίνοντας την ευκαιρία σε συγκεκριμένες Περιφέρειες να ενισχύσουν το ερευνητικό τους δυναμικό μέσα από την προσέλκυση επιστημονικού δυναμικού, κυρίως νέων επιστημόνων, τη δημιουργία ή αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών και την παροχή ερευνητικών υπηρεσιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον παραγωγικό τομέα γενικότερα.

Τα ερευνητικά έργα της παρούσας προκήρυξης θα υλοποιηθούν από ΑΕΙ και ερευνητικούς φορείς των σχετικών Περιφερειών και υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με φορείς από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, τα ερευνητικά έργα που θα επιλεγούν θα αφορούν και θα υλοποιηθούν αποκλειστικά στις επιλέξιμες Περιφέρειες.

Οι Περιφέρειες αυτές είναι οι: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά. Ενδεικτικά, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης προβλέπεται να κατανεμηθούν 13 εκ. ευρώ (15,6 εκ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης 20%), στην Ήπειρο 12 εκ. ευρώ (14,4 εκ. ευρώ), στο Βόρειο Αιγαίο 8 εκ. ευρώ (9,6 εκ. ευρώ), στη Δυτική Μακεδονία 4 εκ. ευρώ (4,8 εκ. ευρώ), στην Στερεά Ελλάδα 3 εκ. ευρώ (3,6 εκ. ευρώ), στην Πελοπόννησο 3 εκ. ευρώ (3,6 εκ. ευρώ), στο Νότιο Αιγαίο 1 εκ. ευρώ (1,2 εκ. ευρώ) και στο Ιόνια Νησιά 1 εκ. € (1,2 εκ. ευρώ).

Για τη δράση ενίσχυσης της Περιφέρειας, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, δήλωσε: «Το πρόγραμμα της Περιφερειακής Αριστείας εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτικών που διαμορφώνουμε για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Περιφερειών της χώρας με πρόταγμα το όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με τη δράση αυτή προωθείται η στοχευμένη και συγκροτημένη ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών της Έρευνας, με κριτήριο την επιστημονική ποιότητα, αποσκοπώντας στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων».

Πηγή: argolikeseidhseis.gr

Προηγούμενο άρθροΕνδιάμεσες εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν -Τι θα γίνει με τις Κυριακές
Επόμενο άρθροΞεκινάνε έργα ασφαλτόστρωσης €957.600,00 σε χωριά του Δήμου Τρίπολης