Αρχική Ν. Αρκαδίας «Σπάει» η Γορτυνία σε δύο δήμους; Αυξάνονται οι φωνές που το ζητούν...

«Σπάει» η Γορτυνία σε δύο δήμους; Αυξάνονται οι φωνές που το ζητούν – Ο ΣΥΡΙΖΑ «συζητάει» κάθε πρόταση!

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι η κυβέρνηση συγκροτεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία θα έχει επιστημονικό και διακομματικό χαρακτήρα, προκειμένου να ερευνήσει όλα τα άλλα ώριμα σχετικά αιτήματα δήμων, θα συντάξει τις σχετικές μελέτες και σε εύλογο χρόνο, «σε λίγους μήνες» θα εισηγηθεί ποιες επιπλέον ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και που. Ήδη, υπήρξε τροπολογία για «σπάσιμο» κάποιων δήμων στην Ελλάδα και πλέον ανοίγει επίσημα η συζήτηση για το πάγιο αίτημα της Γορτυνίας, η περιοχή να χωριστεί σε δύο Δήμους.

Το «Καλημέρα Αρκαδία» θυμίζει ότι δεν πρόκειται για μία καινούργια συζήτηση. Εδώ και σχεδόν έξι και πλέον χρόνια, υπάρχουν φωνές που ζητούσαν δεύτερο Δήμο στη Γορτυνία.

28/3/2013  –  Επιστολή σε Υπουργούς και Βουλευτές απέστειλε η Συντονιστική Επιτροπή φορέων και κατοίκων της κάτω Γορτυνίας, απαιτώντας  τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στη Γορτυνία, κάτι άλλωστε που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Δήμος Λάδωνος με έδρα τα Τρόπαια. «Διεκδικούμε τη δημιουργηθεί δεύτερου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία και απαιτούμε την παραμονή όλων των υπηρεσιών στα Τρόπαια όπως λειτουργούσαν πριν την «Καλλικρατική επιδρομή». Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση όταν καταδικάζουμε σε αφανισμό μια ολόκληρη αγροτική, ορεινή περιοχή.»

10/4/2013 – Τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου ενημέρωσε η Επιτροπή Γορτυνίων, που διεκδικεί την δημιουργία 2ου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία, ενόψει των διορθωτικών αλλαγών στο Νόμο «Καλλικράτη» που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται, μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του νέου διοικητικού θεσμού και τη δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου στη Γορτυνία (8ου σε έκταση και 8ου σε αριθμό οικισμών σε όλη την επικράτεια), τα σημάδια δυσλειτουργίας του εγχειρήματος και οι δυσμενείς συνέπειες, που επέφερε στη Γορτυνία η εφαρμογή του, αλλά και οι δυσκολίες εξυπηρέτησης των δημοτών, είναι πλέον ορατά. Μάλιστα σχετικό υπόμνημα έχει σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών με τις υπογραφές 17 Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων από τους τέως Δήμους Τροπαίων και Κοντοβαζαίνης, 15 Συλλόγων της Κάτω Γορτυνίας και πολλών επαγγελματιών της περιοχής, ενώ έχει συνηγορήσει και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας, όπως τονίζουν. Σε ανακοίνωση της η επιτροπή αναφέρεται στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, όπου παραβρέθηκαν ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, δικηγόρος –  Πρόεδρος Συλλόγου Περδικονεριτών και Κωνσταντίνος Καλύβας, δημοσιογράφος. Του μετέφεραν το αίτημα για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στην Κάτω Γορτυνία, που να συμπεριλαμβάνει τους τέως Δήμους Τροπαίων, Κοντοβαζαίνης και μερικών χωριών από τους τέως Δήμους Λαγκαδίων, Κλείτορος και Ηραίας. Τον ενημέρωσαν τέλος ότι οι υποδομές για τη λειτουργία του δεύτερου Δήμου με έδρα τα Τρόπαια υπάρχουν και δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

24/04/2013 –  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγγορτυνιακής Ένωσης συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία δεύτερου Δήμου στη Γορτυνία. «και εμείς στο παρελθόν είχαμε εναντιωθεί πλήρως στην δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Γορτυνία. Με σχετικό υπόμνημά μας στο τότε Υπουργό και «ενορχηστρωτή» της όλης ιδέας κ. Γιάννη Ραγκούση είχαμε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας και τα πιθανά ανακυπτόμενα προβλήματα. Γι’ αυτό είχαμε προτείνει στον κ. Υπουργό το χωρισμό της Γορτυνίας σε δύο τουλάχιστον δήμους, Βόρειας και Νότιας ή Παραμαινάλιας και Παραλαδώνιας

27/3/2019 – Επιμένει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού για να χωριστεί η Γορτυνία σε δύο δήμους! «Η Γορτυνία, για να είναι διοικητικά λειτουργική, πρέπει να χωριστεί σε δύο δήμους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εν όψει της αναθεώρησης του «Καλλικράτη».

6/3/2019 – “Ο Δήμος Γορτυνίας ίσως θα έπρεπε να διαχωριστεί σε δύο δήμους” λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής (5.3.2019) για την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για τον επανακαθορισμό των διοικητικών ορίων τεσσάρων νησιωτικών Δήμων και ενός της ηπειρωτικής Ελλάδας ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού τόνισε: “Αφού άνοιξε το θέμα, με την τροπολογία για την αλλαγή των διοικητικών ορίων συγκεκριμένων δήμων, θα έπρεπε να περιλάβει και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Αναφέρομαι στο Δήμο Γορτυνίας, ένα Δήμο τεράστιας έκτασης, με μεγάλες δυσχέρειες πρόσβασης από το ένα σημείο στο άλλο, γηρασμένο πληθυσμό και ανισομερή ανάπτυξη. Ο Δήμος Γορτυνίας ίσως θα έπρεπε να διαχωριστεί, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η λειτουργία του. Το θέμα έχει τεθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών.»

6/3/2019 – Με αφορμή την τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για το διαχωρισμό μικρού αριθμού  επιλεγμένων Δήμων, ο υποψήφιος Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Πέτρος Ζούνης έκανε την παρακάτω δήλωση.  «Το Υπουργείο οφείλει να ανοίξει το θέμα για όλη τη χώρα και μέσα από δημοκρατικό διάλογο να προχωρήσει σε νέα αρχιτεκτονική δομή της Αθμιας αυτοδιοίκησης με κριτήρια ιστορικότητας,γεωγραφικής ενότητας, πολιτισμικής ενότητας και κυρίως με την εξασφάλιση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού,επιστημονικού και εργατικού, για να μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι. Η μεταρρύθμιση του  ”Κλεισθένη”  θα ολοκληρωθεί μόνο  εφ’ όσον δοθεί λύση και σε αυτή την  ”ανορθογραφία” του ”Καλλικράτη”.  Η Γορτυνία είναι περιοχή πού πρέπει να επανεξεταστεί με γνώμονα τα παραπάνω κριτήρια.»

Πηγή: kalimera-arkadia.gr