Αρχική Eπικαιρότητα Πρώτη κατοικία: Συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη – Προστασία έως 250.000...

Πρώτη κατοικία: Συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη – Προστασία έως 250.000 ευρώ

Λευκός καπνός στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη κατοικία μετά τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των τραπεζών που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο νόμο θα ενταχθούν όλα τα ενυπόθηκα δάνεια των οποίων το υπόλοιπο του δανείου είναι κάτω από 130.000 ευρώ και η αντικειμενική τους αξία δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τους τραπεζίτες (Καραμούζης Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών, Καραβίας CEO Eurobank, Μυλωνάς CEO Εθνικής τράπεζας, Μεγάλου CEO Πειραιώς, Ψάλτης CEO Alpha bank και Καλαντώνης μέλος της Ένωσης και αναπληρωτής CEO της Eurobank) και από την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση για τις λεπτομέρειες για την συμφωνία του νέου πλαισίου ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανώτερη κάλυψη ακινήτου σε όρους εμπορικής αξίας δεν θα ξεπερνά τα 250.000 ευρώ από τις 280.000 ευρώ σε όρους αντικειμενικής αξίας που ισχύει για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Η προστασία θα παρέχεται με δύο κριτήρια:

Το υπόλοιπο του δανείου, το οποίο θα πρέπει να είναι ως 120.000 ευρώ και την αντικειμενική αξία που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η προστασία θα παρέχεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, και θα δίνει τη δυνατότητα επιδότησης από την πλευρά του κράτους για δανειολήπτες με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Όποιος κάνει την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα θα αίρεται αυτομάτως το τραπεζικό του απόρρητο.

Όσοι δανειολήπτες υπαχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα κουρέματος, όταν το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποτυπωθούν τις προσεχείς μέρες σε σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί προς έγκριση στους θεσμούς προκειμένου στη συνέχεια να ψηφιστεί στη Βουλή και να αποτελέσει το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης Μαρτίου.