Αρχική Eπικαιρότητα “Κλειδώνουν“ οι αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

“Κλειδώνουν“ οι αυξήσεις μισθών για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα

Ποιοι θα ωφεληθούν

Τον Δεκέμβριο “ κληρώνει” για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 για 400.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για αναπροσαρμογή έως και 10% στον κατώτατο των 586 ευρώ, πράγμα που σημαίνει αύξηση έως 58 ευρώ τον μήνα.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου θα επηρεάσει ανοδικά μια σειρά από άλλες παροχές, όπως μισθοί της μερικής απασχόλησης, ο μέσος μισθός, τα επιδόματα ανεργίας και άλλα επιδόματα και βοηθήματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, καθώς και τις κατώτατες εισφορές του ΕΦΚΑ. Παράλληλα, από την 1 Ιανουαρίου 2019 θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός των 510 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών, μέτρο που θα επιφέρει αυτόματα αύξηση άνω του 15-20% στις αποδοχές τους.

Ποιοι θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να επηρεαστούν περίπου 400.000 μισθωτοί. Οι 200.000 εξ αυτών αμείβονται σήμερα με μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι 200.000 υπολογίζονται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι, η αύξηση του κατώτατου αναμένεται να να συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό, με θετική επίπτωση στη μείωση της μισθολογικής ανισότητας και στα ποσοστά φτώχειας. Μια αύξηση του κατώτατου ενισχύει τη αγοραστική δύναμη, αυξάνοντας τη συνολική ζήτηση και ωφελώντας τις επιχειρήσεις, ενώ οδηγεί και σε τόνωση της κατανάλωσης.

Πηγή: “Ημερησία”

Προηγούμενο άρθροTα Καλάβρυτα θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
Επόμενο άρθροΠρόγνωση καιρού: Βροχές αλλά και άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα Δευτέρα