Αρχική Eπικαιρότητα Αποκάλυψη – σοκ για τις φωτιές στο Μάτι: Θάβουν τους νεκρούς σε…...

Αποκάλυψη – σοκ για τις φωτιές στο Μάτι: Θάβουν τους νεκρούς σε… πάρκινγκ

Η τραγωδία στο Μάτι κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιλαροτραγωδία με την οργή των κατοίκων να ξεχειλίζει για τους χειρισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης γύρω από το θέμα της ταφής των νεκρών.

Επεκτείνουν το νεκροταφείο σε παρακείμενο πάρκινγκ λόγω έλλειψης χώρου.

Το νεκροταφείο λειτουργεί παράνομα εδώ και δεκαετίες στην περιοχή, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως μόλις παρουσιάστηκε το ζήτημα της χωρητικότητας, η δημοτική Αρχή, αποφάσισε να το επεκτείνει, αγοράζοντας παρακείμενο οικόπεδο. Τότε οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με τρεις αποφάσεις που τους δικαίωναν, κατάφεραν να σταματήσουν την επιχειρούμενη επέκταση.

Ωστόσο, η διαχρονική επιμονή των τοπικών Αρχών οδήγησε σε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εντάχθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και η οποία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του υφισταμένου κοιμητηρίου Νέας Μάκρης στη βορειοανατολική πλευρά του και σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου.

Η δημοτική Αρχή Μαραθώνα περιέφραξε το δρόμο και το πάρκινγκ έξω από την είσοδο του νεκροταφείου με απλό συρματόπλεγμα και στον συγκεκριμένο χώρο έγιναν ήδη οι δύο πρώτες ταφές, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Κάτοικοι της περιοχής έστειλαν εξώδικο για το ζήτημα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ενώ έχουν προβεί και σε ασφαλιστικά μέτρα που θα εκδικαστούν τον Σεπτέμβριο. Στο εν λόγω εξώδικο οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τόσο η λειτουργία όσο και η επέκταση του νεκροταφείου αποτελούν παράνομες ενέργειες καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία.

«Και περαιτέρω, πέραν της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και των εντεύθεν συνεπειών, λόγω της πλήρους ελλείψεως Υδρογεωλογικής μελέτης, έλλειψης ιδιαίτερης δεξαμενής διανομής για την ύδρευση του Κοιμητηρίου, προκειμένου να διακόπτεται η απευθείας επικοινωνία με το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας μελέτης διάθεσης υγρών αποβλήτων, λόγω πλήρους ελλείψεων χώρων υγιεινής, λόγω πλήρους ανυπαρξίας χώρων νεκροθαλάμου, λόγω πλήρους ανυπαρξίας κατάλληλων μέτρων για την αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων και την προστασία από πλημμύρες, και του άμεσου κινδύνου παράσυρσης εξ αυτών τάφων κλπ, υφίσταται άμεσος κίνδυνος μόλυνσης και της υγείας όλων των κατοίκων της περιοχής», αναφέρεται στο εξώδικο.
Απάντηση στις καταγγελίες των κατοίκων δίνει ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Μάκης Μεγαγιάννης, με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα irafina.gr και στην οποία αναφέρει πως η επέκταση του νεκροταφείου έγινε κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για την υποχρεωτική ταφή των νεκρών της πυρκαγιάς στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης.

«Η κατεπείγουσα βέβαια διαδικασία και η χρονική στιγμή όπου η υπηρεσία δόμησης Παλλήνης επρόκειτο να κλείσει λόγω αδειών των υπαλλήλων ανάγκασε την υπηρεσία του δήμου να εκδώσει μία άδεια εργασιών μικρής κλίμακας με την οποία επιτρέπεται μόνο περίφραξη και όχι περιτοίχιση του οικοπέδου. Με τα δεδομένα αυτά ο δήμος προέβη στην εργασία αυτή με κατεπείγουσες διαδικασίες διότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο λόγω της ανάγκης ταφής των συνανθρώπων μας. Με την επαναλειτουργία της υπηρεσίας δόμησης της Παλλήνης η πρώτη άδεια που θα εκδοθεί θα είναι αυτή της περιτοίχισης του κοιμητηρίου και σίγουρα εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η απαραίτητη φύτευση του χώρου. Σίγουρα η εξέλιξη αυτή μόνο αρεστή δεν ήταν για τους κατοίκους της περιμέτρου του κοιμητηρίου πράγμα που αναγνωρίζω απόλυτα. Για την εξέλιξη λοιπόν αυτή προσωπικά έθεσα στην τεχνική υπηρεσία την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2019 την επέκταση του σχεδίου πόλεως της περιοχής έως τα νέα όρια (20μέτρα) που προβλέπονται από το κοιμητήριο», αναφέρει ο κ. Μεγαγιάννης.

Τις συγκεκριμένες καταγγελίες ανάδειξε με εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα irafina.gr

Προηγούμενο άρθρο20χρονος ρήμαζε σπίτια στην Κορινθία
Επόμενο άρθροΗ ΕΜΥ προειδοποιεί: Έρχονται ξανά έντονα καιρικά φαινόμενα