Αρχική Eπικαιρότητα Mirage 2000-5: 10 συντριβές που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Mirage 2000-5: 10 συντριβές που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Αερομαχία με τουρκικό F-16 / 18-6-1992

Όπως διαβάζουμε στα δημοσιεύματα της εποχής, το δυστύχημα ήρθε ως αποτέλεσμα αερομαχία με τουρκικό F-16. Ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αερομαχίας κοντά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου.

Πτώση αεροσκάφους στην Σκύρο / 28-7-1997

Ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ιωακείμ Παντελάκης, έχασε τη ζωή κατά τη διάρκεια πτήσης πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Σκύρου.

Συντριβή αεροσκάφους στη Σκύρο / 30-9-1997

Ο υποσμηναγός Δημήτριος Στρατάκιας, εκτελούσε πτήση, όταν σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής, μπέρδεψε τα φώτα του αεορδιαδρόμου με φώτα καϊκιών στο νερό, με αποτέλεσμα να προσθαλασσωθεί τελικά στην επιφάνεια της θάλασσας.
Ο χειριστής πνίγηκε, καθώς δεν μπόρεσε να λύσει τα κορδόνια που τον συγκρατούσαν στο κάθισμα του πολεμικού αεροσκάφους.

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου “MIRAZ 2000” κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης συνετρίβη στην περιοχή Σκάλας Ωρωπού.

Ο χειριστής υποσμηναγός Παρούσης Νικόλαος του Ελευθερίου, 26 χρόνων, εγκατέλειψε ανεπιτυχώς το αεροσκάφος από χαμηλό ύψος και σκοτώθηκε.

Η τραγική σύμπτωση είναι ότι το 1996 είχε σκοτωθεί σε πτώση μαχητικού Α7 (“Κορσαίρ”) ανοιχτά της Μονεμβάσιας και ένας πρώτος ξάδελφος του άτυχου πιλότου, ο Κωνσταντίνος Παρούσης.

Συντριβή αεροσκάφους Δυτικά της Χίου / 27-11-2003

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε και συνετρίβη στις 11:55 το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη βραχονησίδα Καλόγεροι, δυτικά της Χίου, στο κεντρικό Αιγαίο.

Οι δύο πιλότοι του μαχητικού αεροσκάφους κατάφεραν να κάνουν χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και διασώθηκαν. Πρόκειται για τον επισμηναγό Κυριάκο Δημητράκουλα και τον ανθυποσμηναγό Ιωάννη Χατζούδη, οι οποίοι λίγο μετά την πτώση του αεροσκάφους περισυνελέγησαν από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πτώση του εκπαιδευτικού μαχητικού αεροσκάφους οφείλεται σε πρόβλημα στον κινητήρα.

Πτώση αεροσκάφους στη Σκύρο / 01-09-2004

Μαχητικό αεροσκάφος τύπου «MIRAGE – 2000» έπεσε και συνετρίβη χτες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκύρου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Ο πιλότος του μαχητικού εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος και περισυνελέγη σώος.

Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), απέδωσε την πτώση του αεροπλάνου στη σύγκρουση δυο εκ των τεσσάρων αεροσκαφών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική άσκηση.

Συντριβή Μιράζ 2000 στο Πτώον Όρος / 14-04-2006

Στις 14 Απριλίου 2006 αεροσκάφος Mirage 2000EG της Πολεμικής Αεροπορίας πέφτει στο Πτώο όρος, κοντά στο Γαλαξίδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του, Παντελής Γκέλης.

Στις 15 Απριλίου σε απόκρημνη περιοχή του Πτώου όρους, βόρεια της λίμνης Παραλίμνης και σε υψόμετρο 1.000 ποδών, εντοπίτσηταν τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά η σορός του Σμηναγού αγνοείτο.

Συντριβή Μιράζ 2000 στην Τανάγρα / 27-02-2007

Σε βλάβη στον κινητήρα αποδίδεται η πτώση μαχητικού αεροσκάφος, τύπου «Μιράζ 2000», που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Ο πιλότος χρησιμοποίησε επιτυχώς το σύστημα αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος και διασώθηκε. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, παρουσίασε κράτηση κινητήρα και κατέπεσε στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, κοντά στο όρος Χτυπάς.

Πτώση αεροσκάφους στη Σάμο / 09-06-2011

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν δύο χειριστές, κατέπεσε στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης όταν παρουσίασε πρόβλημα απώλειας της ισχύος του κινητήρα.

Πτώση Μιράζ 2000 στη Σκόπελο / 29-05-2017

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος Mirage 2000 της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε την 29η Μαΐου 2017, στις 12.18 το μεσημέρι 15 μίλια νότια των Σποράδων, στην περιοχή της Σκοπέλου.

Το αεροσκάφος είχε παρουσιάσει μηχανική βλάβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και ο χειριστής ευτυχώς κατάφερε να το εγκαταλείψει εγκαίρως με ασφάλεια.

Το MIRAGE-2000 της 332 μοίρας είχε απογειωθεί μαζί με ένα άλλο ομοίου τύπου από την αεροπορική βάση της Τανάγρας προκειμένου να διεξάγει άσκηση εναέριας μάχης -ένας εναντίον ενός.