Αρχική Ν. Λακωνίας Πάσχα στη Μονεμβασιά

Πάσχα στη Μονεμβασιά

Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το Ναύπλιο και η Καλαμάτα αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ημέρες του Πάσχα.

Οι συγκεκριμένοι προορισμοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, αφού τα έθιμα που αναβιώνουν, το κλίμα της θρησκευτικής κατάνυξης, αλλά και οι υποδομές που διαθέτουν, μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες των επισκεπτών.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, η πληρότητα των ξενοδοχείων που λειτουργούν μέσα στο Κάστρο εκτιμάται ότι θα φθάσει στα περσινά επίπεδα, δηλαδή σχεδόν στο 100%. Οι επισκέπτες επιλέγουν την Μονεμβασία, διότι είναι έντονο και μοναδικό το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης μέσα στην κατοικημένη καστροπολιτεία. Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του επιταφίου γίνεται στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα εγκώμια να αντηχούν σε όλο το κάστρο. Επίσης, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι επισκέπτες συγκεντρώνονται μέσα και έξω από το ναό του Ελκόμενου Χριστού, περιμένοντας να ακούσουν το Χριστός Ανέστη.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει έξω από την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Συγκεκριμένα τοποθετείται ένα ανθρώπινο ομοίωμα όπου στο εσωτερικό του υπάρχουν ξύλα και άχυρα, ενώ μόλις ανάψει η φωτιά, ξεκινά ένα φαντασμαγορικό θέαμα με βεγγαλικά.

Παράλληλα μέσα στο κάστρο υπάρχουν όλες οι υποδομές, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, που μπορούν να κάνουν άνετη την διαμονή των επισκεπτών, αλλά και να περπατήσουν αμέριμνοι μέσα στην Καστροπολιτεία, αφού δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολλάλη, εκτός από την Μονεμβασία άλλοι προορισμοί στην Λακωνία για το Πάσχα είναι η Μάνη, η Νεάπολη και η Σπάρτη, αλλά όπως προσθέτει «το γεγονός ότι φέτος το Πάσχα είναι νωρίτερα δεν κινεί το ενδιαφέρον επισκεπτών, εκφράζοντας όμως την αισιοδοξία του ότι «κάτι μπορεί να αλλάξει την τελευταία ώρα».