Αρχική Χωρίς κατηγορία Τι ισχύει με τις άδειες των στρατιωτικών στις εκλογές

Τι ισχύει με τις άδειες των στρατιωτικών στις εκλογές

Aνακοίνωση – πέραν των εγκυκλίων – εξέδωσε για την ενημέρωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων το ΓΕΕΘΑ. σχετικά με τις άδειες που προβλέπονται για την διευκολύνσή τους στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις προσεχείς Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι αφορά τις μέχρι τώρα εκδοθείσες διαταγές του ΓΕΕΘΑ – που είναι δυο: Η δεύτερη προφανώς εκδόθηκε διοτι διαπιστώθηκε ότι πιθανότατα κάποιοι δεν εφάρμοζαν την πρώτη για αυτό και επισημαίνεται προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι με την 2η καθορίζεται η πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των …διατασσομένων, προκειμένου να εξασφαλισθεί στο ακέραιο η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απο το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ.

Η ανακοίνωση:

”Η διαταγή του ΓΕΕΘΑ, περί διευκολύνσεων του προσωπικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις προσεχείς Γενικές Βουλευτικές Εκλογές της 25 Ιαν. 2015, καθορίζει τα ακόλουθα:
α. Για τη μετάβαση του προσωπικού στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του στον τόπο που εδρεύει η Μονάδα- Υπηρεσία όπου υπηρετεί, Θα χορηγηθεί ειδική άδεια απουσίας, ως εξής:

1 Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, για το οποίο δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

(α) Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, θα λάβουν ειδική άδεια απουσίας διάρκειας μίας (1) εργάσιμης ημέρας.

(β) Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201 – 400 χιλιομέτρων, θα λάβουν ειδική άδεια απουσίας διάρκειας δύο (2) εργάσιμων ημερών.

(γ) Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω θα λάβουν ειδική άδεια απούσας διάρκειας τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

(δ) Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση ανάλογο με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

(2) Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, για το οποίο εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:

(α) Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200 – 400 χιλιομέτρων, θα λάβουν ειδική άδεια απουσίας διάρκειας μίας (1) εργάσιμης ημέρας.

(β) Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω θα λάβουν ειδική άδεια απουσίας διάρκειας δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

(γ) Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

β. Στο προσωπικά που υπηρετεί σε Μονάδες – Υπηρεσίες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της νήσου «Κ» και επιθυμεί να ψηφίσει στην Ελλάδα με δικά του έξοδα, να χορηγείτε εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές – επιχειρησιακές ανάγκες, ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος; η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των αρνιών.

γ. Τέλος, στο προσωπικό, το οποίο κατά την ημέρα των βουλευτικών εκλογών (25 Ιαν 2014) εκτελεί 24ωρη υπηρεσία και είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου όπου εδρεύει η Μονάδα του η σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, να χορηγείται, ολιγόωρη άδεια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

2. Όσοι κάνουν χρήση της ειδικής εκλογικής άδειας, υποχρεούνται να προσκομίσουν στην Μονάδα – Υπηρεσία που υπηρετούν, βεβαίωση του αρμόδιου οργάνου, από την οποία θα προκύπτει ρητώς η συμμετοχή τους στις εκλογές.
3. Τα Γενικά Επιτελεία να ενημερώσουν τους καθ΄ύλην αρμόδιους, παρέχοντας τις απαραίτητες επιπλέον οδηγίες κα εντολές, ώστε να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από όλο το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ.

Επισημαίνεται ότι πλέον της παραπάνω διαταγής έχει εκδοθεί και νεότερη από το ΓΕΕΘΑ προς όλους τους εμπλεκόμενους με την οποία καθορίζεται η πιστή εφαρμογή και υλοποίηση των ως άνω διατασσομένων”.

Προηγούμενο άρθροΜην ανάβετε άσκοπα τα τζάκια το Σαββατοκύριακο συνιστούν τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροΠως και γιατί έγινε άγιος ο γέροντας Παϊσιος;