Αρχική Ν. Αργολίδος Γεωργία Στεφανάκη, Υπ. Ευρωβουλευτής: “Αδίστακτο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πελοπόννησο: το όρος Ερύμανθος...

Γεωργία Στεφανάκη, Υπ. Ευρωβουλευτής: “Αδίστακτο περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πελοπόννησο: το όρος Ερύμανθος μετατρέπεται με Υπουργική απόφαση, σε μπαταρία Ηλεκτρικής Ενέργειας!”

Στη χώρα της περιβαλλοντικής ασυδοσίας και στο όνομα της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ αδειοδοτούνται προεκλογικά 19 τεράστιες ανεμογεννήτριες στο όρος Ερύμανθος. Στο βουνό του Θεού Πάνα, της Θεάς Άρτεμις και των χρυσαετών… όπως ενημερωνόμαστε σε πανηγυρική… ανακοίνωση του υπουργού Γιάννη Μανιάτη. Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για Αιολικό Πάρκο στην Πελοπόννησο συνολικής ισχύος 38 MW.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, λοιπόν, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία Αιολικού σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 38 MW εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ερυμάνθου του Νομού Αχαΐας και Αρχαίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας, καθώς και των απαραίτητων συμπληρωματικών τεχνικών έργων που απαιτούνται για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού πάρκου. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να αποφέρει περίπου 46 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
Οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στο σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για βιώσιμη και αποκεντρωμένη ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά.
Τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας της χώρας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για ακόμη 23 μεγάλα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 887,7 MW.

Πριν 5 και πλέον χρόνια ξεκίνησε η ιστορία των “Αιολικών Πάρκων” στο όρος Ερύμανθος (Λάμπεια όρη). Υπήρχαν σοβαρότατες αντιρρήσεις της αρμόδιας Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ, όπως προκύπτει από τα έχοντας υπόψη της απόφασης.
Άξαφνα όμως και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) και με συνοπτικές διαδικασίες !

Η ¨επένδυση¨ περιλαμβάνει

• 19 ανεµογεννήτριες (Α/Γ) των 2MW έκαστη,

• διάνοιξη νέας οδοποιίας, µήκους 1.939µ. περίπου και βελτίωση υφιστάµενης οδοποιίας, µήκους 3.070µ. περίπου, για τις ανάγκες πρόσβασης στη θέση του αιολικού πάρκου.

• διάνοιξη νέας εσωτερικής οδοποιίας, µήκους 6.330 µ. περίπου και βελτίωση υφιστάµενης εσωτερικής οδοποιίας, µήκους 2.725 µ. περίπου, εντός του πολυγώνου του αιολικού πάρκου.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της απίστευτης αδειοδότησης είναι ότι η θέση του έργου εμπίπτει σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα (ΖΕΠ) και έχει περιληφθεί µε τον κωδικό GR2320012 «Όρος Ερύμανθος» στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 της οδηγίας 92/43/ΕΚ.
Αδειοδοτούν βιότοπο που φωλιάζει ο χρυσαετός!
Αυτό που τους απασχολεί και περιλαμβάνεται σε περίοπτη θέση στην ΑΕΠΟ, είναι ο όρος: ¨..Για το προσωπικό του εργοταξίου (πλύση, WC κλπ) να τοποθετηθούν χηµικές τουαλέτες, έτσι ώστε να αποφευχθεί και η µικρή επιβάρυνση από τα αστικά λύµατα κατά τη φάση κατασκευής του έργου. Έτσι για να μη σκεφτούμε ότι δεν προστατεύουν και το περιβάλλον!… Υπενθυμίζω ότι ο χρυσαετός είναι ένα κινδυνεύων είδος [ΕΝ] σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας που σημαίνει ότι είναι είδος το οποίο αντιμετωπίζει «πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον στο άμεσο μέλλον». (βλ. Λεγάκις, Α. & Μαραγκού, Π. (επιμ. εκδ). 2009. (Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Αθήνα, σελ. 22 και 267). Επίσης παρουσιάζει μικρό μέγεθος πληθυσμού και μειωτικές τάσεις, με ώριμα άτομα κάτω των 250 πανελλαδικά. (ibid., σελ. 25 και 267). Ο πληθυσμός του είδους αυτού, όμως, σε όλη την Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 κυμαίνονταν σε 150-200 ζευγάρια με τάση μείωσης, αφού το 1990 εκτιμήθηκε σε 140-180 ζευγάρια, ενώ σήμερα εκτιμάται σε 100-150 ζευγάρια, εκ των οποίων 60 άτομα ή 16-22 ζευγάρια υπάρχουν στην Κρήτη (ibid., σελ. 268)
Το μόνο που προβλέπει η κατάπτυστη ΑΕΠΟ για την προστασία των χρυσαετών του Ερύμανθου είναι το εξής:

¨…Επιπλέον, σε περιπτώσεις που κατά την διάρκεια του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης εντοπιστούν τραυματισμένα άτοµα πτηνών (λόγω πρόσκρουσης στις Α/Γ, στις Γ/Μ, κλπ.), που αδυνατούν να πετάξουν, τότε θα πρέπει τα εν λόγω πτηνά να συλλέγονται και παραπέμπονται για εξέταση και αποκατάσταση – περίθαλψη σε κατάλληλους οργανισμούς φορείς….¨

Δηλαδή θα μεριμνούν μετά τον τραυματισμό ή το θάνατο των πτηνών !

Καλώ όλες τις οικολογικές οργανώσεις να αποτρέψουμε το έγκλημα !