Αρχική Ν. Κορινθίας Κονδύλια από την Π.Ε Κορινθίας για την αρχαιολογική έρευνα και σκαπάνη

Κονδύλια από την Π.Ε Κορινθίας για την αρχαιολογική έρευνα και σκαπάνη

Ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γ. Δέδε, στον τομέα του πολιτισμού, που αποτελούν ολοκληρωμένο «πακέτο» δράσεων στις αρχαιολογικές έρευνες σε πολυάριθμα μέτωπα του Νομού. Παρακάτω, συνοψίζονται οι κυριότερες δράσεις που συνθέτουν μια ολιστική προσέγγιση για την ανάδειξη του αρχαίου πολιτισμού της Κορινθίας.

1. Ξεκινάει η ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας

Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση έγκρισης της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ξεκινούν τα έργα για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και το Δήμο Σικυωνίων για την «Αποκάλυψη και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας». Η εκπλήρωση του οράματος δεκαετιών είναι πλέον πραγματικότητα, αφού οι εργασίες ξεκινούν εντός του 2013 και το κόστος τους αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας με 100.000 ευρώ και ο Δήμος Σικυωνίων με ίδιο ποσό χρηματοδότησης.

Για να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις σχετικά με την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Σικυώνας, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

www.youtube.com/watch?v=MVSUtq9SWIw
2. Αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σικυώνα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γ. Δέδες, επισκέφτηκε, τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Σικυώνας, όπου ολοκληρώθηκαν για φέτος, οι ανασκαφές σε τμήματα της αρχαίας πόλης της Σικυώνας από την ομάδα και υπό την εποπτεία του υπεύθυνου των ανασκαφών, επίκουρου καθηγητή αρχαιολογίας, κ. Γ. Λώλου. Στη δημοσιότητα, αρκετά ευρήματα από την αρχαιολογική ομάδα και σκοπός παραμένει η αποκάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων τμημάτων της αρχαίας πόλης για τη σύνθεση της εικόνας της καθημερινότητας της ζωής στην Αρχαία Σικυώνα. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια και η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, ανέλαβε τη δέσμευση της συγχρηματοδότησής τους, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Λώλος, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη και του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Παπαγγελόπουλου πραγματοποίησε δηλώσεις σχετικά με τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.

Για να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

www.youtube.com/watch?v=C44fZBQiH9o
3. Χρηματοδότηση για επιτάχυνση των Αρχαιολογικών Ερευνών στην Αρχαία Φενεό

Η αρμόδια ΛΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας προέβησαν στις ανασκαφές στα τείχη της Αρχαίας Φενεού. Εκεί ακολούθησαν σημαντικές δηλώσεις, με την ιδιαίτερα θετική αίσθηση που προκάλεσε η ανακοίνωση του Καθηγητή Ιστορίας, κ. Τάουνσεντ, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Δέδε, του Δημάρχου Σικυωνίων κ. Σταματόπουλου και του Προϊσταμένου της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Κίσσα, ότι τα τείχη της Αρχαίας Φενεού, είναι Μακεδονικά. Χρονολογήθηκαν με βεβαιότητα στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι τείχη που κατασκευάστηκαν από το Μακεδόνα Στρατηγό Αντίπατρο, με εντολή και χρηματοδότηση του Βασιλιά της Μακεδονίας, Μ. Αλεξάνδρου. Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας ανέλαβε τη χρηματοδότηση των ανασκαφών για την επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών στην Αρχαία Φενεό.

Για να παρακολουθήσετε τις σχετικές δηλώσεις, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

www.youtube.com/watch?v=XSo403AxP1A
4. Ένταξη στο ΕΣΠΑ του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου – Χρηματοδότηση της μελέτης και επίβλεψης της ανάταξης των Δίδυμων Κούρων από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.

Στην επίσημη τελετή παρουσίασης του λευκώματος «Αρχαία Κορινθία» που εκδόθηκε με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, ο Προϊστάμενος της ΛΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κ. Κίσσας και ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Δέδες, πληροφόρησαν με επίσημη ενημέρωση ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με 1.000.000 ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ριζικής ανακαίνισής του, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς του. Ταυτόχρονα, στην ίδια εκδήλωση, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του, να αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, τη χρηματοδότηση της μελέτης για την ανάταξη των Δίδυμων Κούρων, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες, να έχουν την ευκαιρία να δουν τους Δίδυμους Κούρους της Τενέας, να εκτίθενται στο ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη για τις αρχαιολογικές έρευνες στο Νομό, με αφορμή την παρουσίαση του λευκώματος «Αρχαία Κορινθία»:

www.youtube.com/watch?v=tl0k1DPq6Bo