Αρχική Ν. Μεσσηνίας Εβγαλαν 100 κιλά… σαβούρα από το λιμάνι της Κορώνης

Εβγαλαν 100 κιλά… σαβούρα από το λιμάνι της Κορώνης

Δίχτυα και πετονιές σε μεγάλα κουβάρια, λάστιχα αυτοκινήτων, ακόμα και ένα ποδήλατο, αλλά και πολλά μεταλλικά σκουπίδια, έβγαλαν χθες από το λιμάνι της Κορώνης εθελοντές δύτες.

Στο λιμάνι βούτηξαν 8 δύτες, οι 4 μάλιστα μαθητές λυκείου. Ο καθαρισμός έγινε σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο μπροστά από τα καταστήματα, στην προβλήτα και το αλιευτικό καταφύγιο όπου δένουν τα καΐκια.

Η εν λόγω δράση έγινε υπό την ομπρέλα της HELMEPA – Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, με συντονιστή το Α’ Λιμενικό Τμήμα Κορώνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας και με τη στήριξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος – Δημοτικής Ενότητας Κορώνης. Τα σκουπίδια, περισσότερα από 100 κιλά, θα διαχωριστούν σε ανακυκλώσιμα και μη, οπότε ο δήμος θα αναλάβει τη μεταφορά τους σε κατάλληλους χώρους για την καταστροφή ή την ανακύκλωσή τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Τον καθαρισμό του βυθού από τα σκουπίδια είδαν από κοντά και οι μαθητές του Δημοτικού Κορώνης, στους οποίους ο διοικητής του τοπικού Λιμενικού Τμήματος ανθυπασπιστής Χάρης Λουκάς μίλησε για τη φετινή εκστρατεία “Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη”, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε άνοιξη συντονίζει στην Ελλάδα η HELMEPA. Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στο γεγονός ότι αν και το 70% των απορριμμάτων προέρχεται από δραστηριότητες στη στεριά, πολλά από αυτά καταλήγουν από τα βουνά και την ενδοχώρα στη θάλασσα και τις ακτές μέσω του ανέμου, ποταμών, χειμάρρων, ακόμη και του οδικού δικτύου. Ο κ. Λουκάς εξήγησε στους μαθητές τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με σκουπίδια και ειδικά με πλαστικά και τι επιπτώσεις έχει αυτό στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δράση συμμετείχαν και θαμώνες των καταστημάτων και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, ένας ερασιτέχνης ψαράς ο οποίος περισυνέλεγε με τη βάρκα του τα σκουπίδια που έβγαζαν οι δύτες από το βυθό και ο Αθλητικός Σύλλογος Κορώνη ‘90.

Την έμπρακτη υποστήριξή του στην εν λόγω περιβαλλοντική δράση, που πρώτη φορά έγινε σε τέτοια κλίμακα στην περιοχή, έδειξε και ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Αντώνης Δουμάνης, με την παρουσία του χθες στην Κορώνη.