Αρχική Eπικαιρότητα Τσιόδρας: Θετικά αποτελέσματα για εμβόλιο σε πειραματόζωα

Τσιόδρας: Θετικά αποτελέσματα για εμβόλιο σε πειραματόζωα

Στην εύρεση εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων. Είναι η πρώτη μελέτη σε πειραματόζωα (ποντίκια και πιθήκους) που εξετάζει τα υποψήφια εμβόλια. Τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις και τα μόλυναν. Όσα δέχθηκαν μεγαλύτερη δόση, δεν εμφάνισαν τίποτα. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές. Η προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται κι ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τεστάρει πολλά εμβόλια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Τι είπε για τις μεταλλάξεις του ιού

Παράλληλα έκανε και αναφορά στις μεταλλάξεις του ιού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κορονοϊός «συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο», και πρόσθεσε ότι σε μια έρευνα από τις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε σε μεμονωμένο περιστατικό «μεγάλη απώλεια του υλικού του ιού». Αυτή η μελέτη κρίθηκε σημαντική από τον ΠΟΥ και «πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού», επεσήμανε ακόμη. «Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης, μελετούμε και τον νέο κορονοϊό. Περίπου 200 μεταλλάξεις ανιχνεύθηκαν» υποστήριξε ακόμη.

Υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Καβασάκι

Από την άλλη πλευρά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφερόμενος στη νόσο Καβασάκι και τη θεραπεία της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι σπάνια στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει θεραπεία». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μάλλον σχετίζεται με τον κορονοϊό, λέγοντας ότι «δεν έχει τεκμηριωθεί αλλά το ψάχνουν». Επίσης ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι πρόκειται για φλεγμονώδες σύνδρομο.

Τέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός υποστηρίζοντας πως «υο ξέρουν οι παιδίατροι, έχουμε επικοινωνήσει με το δίκτυο. Υπάρχει επαγρύπνηση. Το σύνδρομο μάλλον έχει συσχέτιση, δεν προβληματίζει, θα προβλημάτιζε αν είχαμε τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα».