Αρχική Ν. Μεσσηνίας Η “άγνωστη” Μάχη της Καλαμάτας τον Απρίλιο του 1941

Η “άγνωστη” Μάχη της Καλαμάτας τον Απρίλιο του 1941

Η μάχη της Καλαμάτας, στις 28 Απριλίου 1941, ήταν η τελευταία που δόθηκε στο ηπειρωτικό έδαφος της Ελλάδας μεταξύ των Γερμανών εισβολέων και των συμμαχικών στρατευμάτων χιλιάδες άνδρες των οποίων ανέμεναν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα για να εκκενωθούν με πλοία προς την Κρήτη, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Μάριος Αθανασόπουλος, ιστορικός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων υπήρξε αστραπιαία, ενώ προς την Καλαμάτα κατευθύνονταν, αφ’ ενός δυνάμεις των Ες Ες, το 3ο τάγμα του 1ου μηχανοκίνητου συντάγματος πεζικού της μεραρχίας Leibstandarte SS Adolf Hitler (LSSAH) -προερχόμενο από Πάτρα και Πύργο-, και αφ’ ετέρου η 5η Μεραρχία Πάντσερ, από τον δρόμο Κορίνθου – Τρίπολης, μονάδες της οποίας και ενεπλάκησαν με τους συμμάχους στην Παραλία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Οι Γερμανοί αιχμαλώτισαν στην Καλαμάτα περίπου 7 με 8.000 στρατιώτες από την Κοινοπολιτεία και τη Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. Η εκκένωση είχε ξεκινήσει ήδη περί τις 25 Απριλίου, με μεμονωμένα καΐκια από τη θάλασσα, από αέρος με αερακάτους Sunderland μία εκ των οποίων συνετρίβη στη θάλασσα ανοιχτά από τον Κορδία, τη νύχτα της 25 προς 26 του μήνα, ενώ τη νύχτα της 27 προς 28 Απριλίου ναυτική δύναμη του συμμαχικού στόλου παρέλαβε περί τους 8.000 άνδρες.

Εξάλλου κάθε χρόνο οι επιζήσαντες της μάχης ή οι απόγονοί τους έρχονται στην Καλαμάτα για να τιμήσουν τους πεσόντες αυτής της μάχης Φέτος στις 14 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την 83η επέτειο της μάχης της Καλαμάτας, στη νότια πλευρά του Πάρκου Σιδηροδρόμων, κοντά στο λιμάνι της πόλης.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας και την Αδελφότητα Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-1941.