Αρχική Eπικαιρότητα Άρειος Πάγος: Μπλόκο στους Σπαρτιάτες – Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

Άρειος Πάγος: Μπλόκο στους Σπαρτιάτες – Δεν θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές

ο κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ενώ συνολικά 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου, έλαβαν το «πράσινο φως» από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του.

Η απόρριψη των υπολοίπων κομμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.

Στο μεταξύ όσον αφορά το «μπλόκο» των δικαστών στη συμμετοχή των Σπαρτιατών, υπενθυμίζεται ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά είχαν τις προηγούμενες ημέρες καταθέσει υπομνήματα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής τους, υποστηρίζοντας τις σχέσεις του κόμματος των Σπαρτιατών με τον φυλακισμένο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη.

Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε δήλωσή του, στηλίτευσε την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει υπόμνημα κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών, σημειώνοντας πως πολλοί «αναρωτιούνταν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4,5 χρόνια δεν έβρισκε δικαστική αίθουσα για να εκδικαστεί η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» αλλά και «γιατί δεν ψήφισε την επίμαχη τροπολογία που καταθέσαμε το 2023», όπως και «γιατί δεν υπέβαλε υπόμνημα στις βουλευτικές εκλογές».

«Γιατί κατέθεσε «κείμενο-δήλωση» για τη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, αφού είχε παρέλθει η σχετική προθεσμία», πρόσθεσε ακόμα και τόνισε πως «σήμερα, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κ. Στίγκας, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, “έχει αξιοπρέπεια που δεν κατέθεσε υπόμνημα” και έπεισε και τους πλέον δύσπιστους» για να καταλήξει ότι «κάποιοι, δυστυχώς, προτιμούν να «ψαρεύουν» ψήφους σε θολά νερά από το να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία μας με πράξεις».

Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας

Η ΝΔ, μέσω του υπομνήματός της, ζητούσε τον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών από την εκλογική διαδικασία, επικαλούμενη το νόμο για την «πραγματική ηγεσία» των κομμάτων, καθώς υποστήριζε ότι αυτή ασκείται από τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΝΔ στο υπόμνημα της μεταξύ άλλων: «όπως προκύπτει από τα στοιχεία ο de facto ηγέτης του πολιτικού κόμματος Σπαρτιάτες είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η άσκηση της πραγματικής ηγεσίας στοιχειοθετείται από συγκεκριμένες πράξεις που παρατίθενται στο παρόν Υπόμνημα και αποδεικνύουν την κατ’ ενιαίο τρόπο εκπεφρασμένη βούληση του Ηλία Κασιδιάρη να ασκήσει διοίκηση στο εν λόγω κόμμα, να τοποθετηθεί εικονική ηγεσία αλλά και να διαθέτει τον ηγετικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα στο κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε στις 4 Απριλίου την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών, πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα, για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο θεωρεί ηθικό αυτουργό.

Διαβάστε ολόκληρο το υπόμνημα: