Αρχική Ν. Αργολίδος Α.Πουλάς: «Να δημιουργηθεί Τομέας ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας»

Α.Πουλάς: «Να δημιουργηθεί Τομέας ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας»

Τη δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας ζητά ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 16 Απριλίου 2024

Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας»

 

Ο Δήμος Ερμιονίδας της Π.Ε. Αργολίδας έχει 13.600 μόνιμους κατοίκους, αριθμός ο οποίος πολλαπλασιάζεται κατά τη θερινή περίοδο λόγω του τουρισμού υψηλών προδιαγραφών που συγκεντρώνει η ευρύτερη περιοχή , ενώ παράλληλα αποτελεί έναν   απομακρυσμένο Δήμος από τα διοικητικά κέντρα της Αργολίδας, καθώς απέχει 75 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και 85 από το Άργος.

Λόγω των μεγάλων αποστάσεων από τις Νοσοκομειακές Μονάδες Άργους και Ναυπλίου αλλά και το επικίνδυνο ορεινό, οδικό δίκτυο οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας αλλά και οι πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες διακομιδής σε Νοσοκομείο σε περιπτώσεις ανάγκης.

Σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη ο χρόνος από την στιγμή του ατυχήματος μέχρι την άφιξη του ασθενούς στο εξειδικευμένο κέντρο είναι κρίσιμος και συχνά η επιβίωση ή η ακεραιότητά του εξαρτώνται από τις πρώτες βοήθειες που θα του παρασχεθούν στον τόπο του ατυχήματος η κατά τη διάρκεια της διακομιδής του. Συνεπώς, είναι δεδομένο ότι η ανυπαρξία τομέα ΕΚΑΒ στην περιοχή συνιστά σοβαρό έλλειμα υγειονομικών υποδομών, που θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.

Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένη η δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας για την έγκαιρη προνοσοκομειακή φροντίδα και διακομιδή κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Αυτή τη στιγμή στο Κ.Υ. Κρανιδίου απασχολούνται μόλις 5 οδηγοί ασθενοφόρου (3 μόνιμοι και 2 επικουρικοί) ενώ παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Δεδομένου του ότι για να λειτουργήσει τομέας ΕΚΑΒ πρέπει να υπάρχουν 11 διασώστες, είναι προφανές ότι πρέπει να προκηρυχθούν επιπλέον θέσεις πληρώματος ασθενοφόρων για την στελέχωση τομέα ΕΚΑΒ στον συγκεκριμένο Δήμο, με τρόπο όμοιο με την προκήρυξη 8 θέσεων διασωστών για τη δημιουργία τομέα ΕΚΑΒ στη Νεάπολη Λακωνίας με την προκήρυξη 5Κ/2023.

Επειδή οι κάτοικοι της Ερμιονίδας αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής έχουν δικαίωμα στην έγκαιρη προνοσοκομειακή φροντίδα και στην άμεση διακομιδή τους στα πλησιέστερα Νοσοκομεία χωρίς την απώλεια πολύτιμου χρόνου για την σωστή αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών.

Επειδή, στην προνοσοκομειακή κάλυψη της περιοχής εκτός από τον απομακρυσμένο Δήμο Ερμιονίδας εντάσσονται και τα νησιά Ύδρα και Σπέτσες, που επίσης παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ρεύμα κατά την θερινή περίοδο, που πλέον έχει διευρυνθεί χρονικά λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Επειδή το Κ.Υ. Κρανιδίου αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, με αποτέλεσμα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε τις υποδομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής της Ερμιονίδας για την αντιμετώπιση των αυξημένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού και των επισκεπτών της, ιδίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Ανδρέας Πουλάς