Αρχική Eπικαιρότητα Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χ.Δήμας στο Delphi Economic Forum

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χ.Δήμας στο Delphi Economic Forum

Υφυπουργός Πολιτισμού,Χρίστος Δήμας:
Στο Delphi Economic Forum, μίλησα για το πως συνδέεται ο πολιτισμός με τη κλιματική κρίση.
Σύμφωνα με έρευνα της UNESCO, το 1/3 των προστατευόμενων μνημείων παγκοσμίως, κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο πολιτισμός και η δημιουργική βιομηχανία (τηλεοπτικές/κινηματογραφικές παραγωγές κ.α) έχουν τη δυναμική να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το ζήτημα, να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνίες, αλλά και να παρακινήσουν τις πολιτικές ηγεσίες που δεν συνεργάζονται/συμμορφώνονται με κοινές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ανθρωπότητα.
Το να αναδείξουμε τον πολιτισμό ως όχημα για ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία, τις επιστήμες αλλά ακόμα και τη σοφία των προγόνων μας, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλώς απαραίτητο, αλλά κάτι που χρωστάμε στις επόμενες γενιές.
Στο πάνελ (FROM COP28 TO COP29 AND BEYOND: CHAMPIONING CULTURE-BASED CLIMATE ACTION), με θέμα συζήτησης την προάσπιση της δράσης για το κλίμα με γνώμονα τον πολιτισμό. Συμμετείχαν επίσης: η Πριγκίπισσα Ντάνα της Ιορδανίας, o Fariz Rzayev, Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενική Γραμματέας του Europa Nostra, o Γεώργιος Κρεμλής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), καθώς και ο Nick Gowing, Ιδρυτής του Thinking the Unthinkable.