Αρχική Eπικαιρότητα «Μαμά κοιμήσου… θα αργήσω» – Τέμπη: Ένας χρόνος από τη στιγμή που...

«Μαμά κοιμήσου… θα αργήσω» – Τέμπη: Ένας χρόνος από τη στιγμή που «πάγωσε» η Ελλάδα

Σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη. Ένας χρόνος από το πλέον θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.

Οι μαρτυρίες επιζώντων και συγγενών, ένα χρόνο μετά από την πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά σιδηροδρομική τραγωδία, εξακολουθούν να συγκλονίζουν ..  Οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν σήμερα στις 12:00 μνημόσυνο στο σημείο όπου χάθηκαν 57 ζωές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Νωρίτερα θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές οι καμπάνες, από μια φορά για κάθε καρδιά που έπαψε να χτυπά εκείνη τη νύχτα. Άλλοι 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.

Στη μνήμη των θυμάτων και η μεγάλη 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί  η σήμερα, στην οποία συμμετέχουν πλήθος ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων. Συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας την Τετάρτη στις 10:30 το πρωί στο Άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες στη μνήμη των θυμάτων, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές του Ιδρύματος. Σε ανακοίνωση τους οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ κάνουν λόγο για «μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κλόνισε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της χώρας» και προσθέτουν ότι η αυριανή μέρα «συνιστά υπόμνηση της ευθύνης των αρμοδίων αρχών να αποδώσουν την πρέπουσα δικαιοσύνη και του δικού μας χρέους να τιμούμε τη μνήμη των ψυχών που χάθηκαν». «Ήταν παιδιά, αδέρφια και γονείς, ήταν φίλοι και σύντροφοι. Το ΑΠΘ πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής αίματος. Πολλοί και πολλές από αυτούς, ήταν φοιτητές και φοιτήτριες της Θεσσαλονίκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η απουσία τους από τα αμφιθέατρα, οι κενές καρέκλες στη βιβλιοθήκη, οι φωτογραφίες της ορκωμοσίας που δεν πρόλαβαν, θα βαραίνουν για πάντα τη συλλογική μας συνείδηση», υπογραμμίζουν οι Πρυτανικές Αρχές: «Δεν θα ξεχάσουμε κανέναν τους».