Αρχική Eπικαιρότητα Επιστροφή στις κάλπες για την τελική μάχη

Επιστροφή στις κάλπες για την τελική μάχη

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα επαναληφθούν την Κυριακή (15/10) σε 6 από τις 13 περιφέρειες και σε 84 από τους 332 δήμους της χώρας, όπου οι υποψήφιοι συνδυασμοί δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 43%. Στη Λακωνία, οι εκλογείς στους Δήμους Σπάρτης και Ελαφονήσου θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν τις επόμενες Δημοτικές Αρχές, ενώ σε όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού θα διενεργηθούν παράλληλα οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από την πρώτη Κυριακή, «βγήκαν» Αρχές στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα και Μονεμβασίας.
Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί και οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 7:00 μμ της Κυριακής.

Χωρίς σταυρούς
Στη δεύτερη Κυριακή δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον επιλέγεται μόνο το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών των συνδυασμών που βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη του α΄ γύρου. Τα ψηφοδέλτια δεν θα περιέχουν αυτή τη φορά τους υποψήφιους των συνδυασμών, παρά μόνο τα ονόματα των επικεφαλής. Εντούτοις, επισημαίνεται ότι πιθανή σημείωση σταυρού δεν συνεπάγεται την ακύρωση του ψηφοδελτίου.

Οι νικητές και ο αριθμός συμβούλων
Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος/η σε ψήφους, εφόσον έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων (50%+1 ψήφος).
Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου αντίστοιχα.

Που ψηφίζω
Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά που ψήφισαν οι πολίτες την πρώτη Κυριακή. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, από το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 2131361500, καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους δήμους.

Τα απαραίτητα έγγραφα
Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (πχ μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Τα αποτελέσματα
Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 μμ και αμέσως μετά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι με τις εφορευτικές επιτροπές θα ξεκινήσουν την καταμέτρηση των ψήφων. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος μέσω τάμπλετ θα στέλνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα,  προκειμένου να ξεκινήσει η μετάδοσή τους.
Εκτιμάται ότι σαφής εικόνα για την εξέλιξη των αναμετρήσεων θα υπάρχει γύρω στις 10:00 μμ και δεν αποκλείεται τα τελικά αποτελέσματα να προκύψουν πριν τα μεσάνυχτα.