Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή «Eris» – Αναμένεται έξαρση τις επόμενες...

Κορωνοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η παραλλαγή «Eris» – Αναμένεται έξαρση τις επόμενες εβδομάδες

Ως παραλλαγές «ενδιαφέροντος» ταξινομεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που μοιάζουν στην ΧΒΒ.1.5 και έχουν την πρόσθετη αλλαγή αμινοξέων F456L. Η πλέον χαρακτηριστική είναι η «Eris» (EG.5) για την οποία έχει προηγηθεί αναβάθμιση κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είναι υπεύθυνη για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη χώρα μας, μεταξύ άλλων.

Το ECDC διαπιστώνει ιδιότητες ανοσοδιαφυγής, συγκριτικά με παραλλαγές που κυκλοφορούσαν προηγουμένως. Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν αύξηση της μετάδοσης της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ) μετά από αρκετούς μήνες πολύ χαμηλών ποσοστών μόλυνσης. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων νοσηλειών ή πιέσεων στα συστήματα υγείας.

Με βάση τα όσα παρατηρούνται σε χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, το ECDC σημειώνει ότι είναι πιθανό οι παραλλαγές F456L να συμβάλουν σε αυξημένη μετάδοση τις επόμενες εβδομάδες. «Ωστόσο, είναι απίθανο τα επίπεδα να φτάσουν εκείνα των προηγούμενων εξάρσεων της πανδημίας», επισημαίνει σε αναφορά του.

Προσθέτει δε ότι επίσης απίθανο είναι οι παραλλαγές αυτές να σχετίζονται με οποιαδήποτε αύξηση της σοβαρότητας της λοίμωξης σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυκλοφορούσες παραλλαγές ή με μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου έναντι σοβαρής νόσου. Βέβαια, όπως ισχύει για κάθε παραλλαγή του SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα και όσα έχουν υποκείμενες παθήσεις θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα εάν μολυνθούν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr