Αρχική Eπικαιρότητα ΕΛΑΣ – Πυροσβεστική: Γιατί έμεινε 7 ώρες κλειστή η Αθηνών-Κορίνθου – Το...

ΕΛΑΣ – Πυροσβεστική: Γιατί έμεινε 7 ώρες κλειστή η Αθηνών-Κορίνθου – Το επικίνδυνο φορτίο και η κοινή ανακοίνωση

Στην επιχείρηση της πυροσβεστικής αρχικά για την κατάσβεση της φωτιάς και στη συνέχεια για την μετάγγιση των 7,2 τόνων υγραερίου που μετέφερε το βυτιοφόρο στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το μεσημέρι της Πέμπτης λίγο πριν την πρώτη σήραγγα της Κακιάς Σκάλας αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΥ, Βασίλης Βαθρακογιάννης, επιχειρώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο χρειάστηκε να μείνει κλειστή η εθνική οδός ΑθηνώνΚορίνθου για συνολικά 7 ώρες (σ.σ. η πρώτη ανακοίνωση για διακοπή κυκλοφορίας εκδόθηκε στις 12:53 το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ η ανακοίνωση για αποκατάσταση κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα εκδόθηκε στις 20:30).

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής μετά την άμεση κατάσβεση της φωτιάς διαπιστώθηκε διαρροή «γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η απομάκρυνση του φορτίου». Για να δείξει, δε, το πόσο λεπτοί ήταν οι χειρισμοί που έπρεπε να γίνουν, σημείωσε ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία «αντιεκρηκτικού τύπου».

«Μοναδικός και αδιαπραγμάτευτος γνώμονας ήταν η ασφάλεια των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα. Αυτονόητο ότι ταλαιπωρήθηκαν, θα πρέπει να κρατήσουμε, όμως, το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αστοχία» πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υπενθύμισε την τραγωδία που σημειώθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999 στα Καμένα Βούρλα όταν ένα αυτοκίνητο χτύπησε βυτιοφόρο που μετέφερε προπάνιο. «Τότε τραυματίστηκε θανάσιμα ο οδηγός του βυτιοφόρου που ήταν σε απόσταση 200 μέτρων ενώ εξαϋλώθηκαν ο οδηγός του ΙΧ και τρεις πυροσβέστες»

«Η επέμβαση στην όλη διαδικασία έπρεπε να είναι ειρουργική και κάθε λεπτό να ελέγχονται τα πάντα, δεν έπρεπε να γίνει έκπτωση σε θέμα ασφάλειας» επέμεινε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

Στην ερώτηση, δε, «εάν γινόταν κάτι ποιες θα ήταν οι συνέπειες;» απάντησε ότι «τα πρώτα θύματα θα ήταν όσοι βρίσκονταν πλησίον του οχήματος και στη συνέχεια – με βάση την προϋπάρχουσα εμπειρία – οι λαμαρίνες ενδεχομένως να εκτοξεύονταν σε 200-300 μέτρα».

ΕΛΑΣ-Πυροσβεστική: «Λεπτή» η επιχείρηση

Για «λεπτή» επιχείρηση μεταφοράς του υγροποιημένου αερίου από το βυτιοφόρο έκαναν λόγο ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο πριν τη 1 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στην ανακοίνωση οι δύο αρχές αναφέρονται στις ενέργειες που έκαναν αλλά και πώς ενημέρωσαν τους εγκλωβισμένους οδηγούς μέχρι να δώσουν στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού στις 22:40, έχοντας ως μοναδικό τους γνώμονα την ασφάλεια των οδηγών.

Στην κοινή ανακοίνωση ξεχωριστή σημασία αποδίδουν ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική στο γεγονός ότι είχαν να χειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό μετακίνησης εύφλεκτου υλικού, ωστόσο σε κάθε βήμα της «λεπτής» επιχείρησης οι δύο υπηρεσίες βρίσκονταν σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους.

Σημειώνεται ότι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν τον οδηγό του βυτιοφόρου οχήματος.

Η κοινή ανακοίνωση ΕΛΑΣ-Πυροσβεστικής

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:20, εχθές Πέμπτη 17 Αυγούστου, για πυρκαγιά σε βυτιοφόρο όχημα στο 46 χλμ της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο και στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο της πυρκαγιάς 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και πραγματοποίησαν την κατάσβεσή της. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε διαρροή του φορτίου, το οποίο αποτελούνταν από 7,2 τόνους υγραερίου, μείγματος κίνησης για οχήματα. Εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης, εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο Ενεργειών, με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου, ενώ με τη χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποιούνταν διαρκώς έλεγχος της θερμοκρασίας.

Καθόλη τη διαδικασία της επιχείρησης απομάκρυνσης του επικίνδυνου φορτίου, το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων σε οχήματα μετά την πυρκαγιά στο βυτιοφόρο.

Με δεδομένη τη τραγική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, κρίθηκε επιβεβλημένη, ως μοναδικός οδοδείκτης, η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων για τις ενέργειες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού (υγροποιημένο αέριο), μιας διαδικασίας χρονοβόρας αλλά κυρίως εξαιρετικά απαιτητικής, όσον αφορά στην ευαισθησία και την επικινδυνότητά της.

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες εύρεσης εναλλακτικών οδών (Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο -Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο για όσους κινούνταν από Αθήνα προς Κόρινθο) για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την επίτευξη της αποφόρτισης.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ευθέως συνδεδεμένες με την εξέλιξη της διαδικασίας απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού, μιας δυναμικής διαδικασίας εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της επικινδυνότητάς της.

Όσο διαδοχικά προέκυπτε ότι θα καθυστερούσε η επιχείρηση -παρά τις κατά περιόδους εκτιμήσεις των ειδικών- η ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσε και σε επιπλέον μέτρα, προκειμένου να υπάρχει ο ασφαλέστερος και καλύτερος δυνατός απεγκλωβισμός.

Ταυτόχρονα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων κυκλοφορίας, μερίμνησε ώστε να τροφοδοτούνται με νερό οι οδηγοί και οι επιβαίνοντες σε σημαντικό κομμάτι των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Από την πρώτη στιγμή για τις παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε ενημέρωση των οδηγών που κινούνταν κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μορέα, και της Γέφυρας, μέσω μηνυμάτων που προβλήθηκαν στις ηλεκτρονικές πινακίδες, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονταν προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διήλθαν.

Καθόλη τη διάρκεια της ακινητοποίησης των οχημάτων το ΕΚΑΒ διέθεσε τέσσερις (4) μηχανές που κινούνταν διαρκώς, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας καθώς και τέσσερα (4) ασθενοφόρα, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, σε σταθερά σημεία.

Σημειώνεται επίσης ότι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν τον οδηγό του βυτιοφόρου οχήματος.

Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας από την πρώτη στιγμή, με την κρίσιμη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού να έχει δυναμικό χαρακτήρα και με την πραγματοποίησή της να μετατοπίζεται χρονικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα και μετά.

Το βυτιοφόρο όχημα έχει μεταφερθεί συνοδεία του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ίσθμια Κορίνθου, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης ιδιοκτησίας της εταιρείας του βυτιοφόρου οχήματος.

Δείτε βίντεο

Νέα Εθνική Αθηνών Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο - διόδια Ελευσίνας ανοιχτά (1)

Νέα Εθνική Αθηνών Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο - διόδια Ελευσίνας ανοιχτά (2)

Προηγουμένως, κυκλοφοριακό κομφούζιο προκάλεσε η διακοπή της κυκλοφορίας στη νέα και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε βυτιοφόρο όχημα που μετέφερε 7,2 τόνους υγροποιημένου αερίου -και συγκεκριμένα μείγμα κίνησης για οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η μετάγγιση του επικίνδυνου φορτίου σε άλλο βυτιοφόρο.

Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περί τις 20:30 ενώ άνδρες της Τροχαίας μοίραζαν νερό σε ταλαιπωρημένους οδηγούς που βρίσκονταν μποτιλιαρισμένοι.

Δείτε φωτογραφίες:

vytioforo_nera__4_
vytioforo_nera__1_
vytioforo_nera__2_
vytioforo_nera__3_

Ουρές χιλιομέτρων και στα δύο ρεύματα της Αθηνών-Κορίνθου

Λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων τόσο στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών-Κορίνθου όσο και στο ρεύμα εισόδου, με αποτέλεσμα την πολύωρη ταλαιπωρία αρκετών οδηγών, καθώς τα οχήματα τους παρέμειναν ακινητοποιημένα επί περίπου επτά ώρες.

Δείτε βίντεο από τις ουρές χιλιομέτρων:

Κάκια Σκάλα: 4 ώρες μετά την φωτιά στο βυτιοφόρο